Printsess DianaFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
1. juuli 2019, 17:00

Skandaalne raamat printsess Diana armukesest rikkus kirjaniku elu (3)

“Sõbrad hülgasid mind. Mu ema sõbrannad saatsid talle õelustest kubisevaid kirju. Kuigi raamat müüs 12 000 eksemplari tunnis, olin suitsiidi äärel. Kui ema poleks mind toetanud, ma ei tea, mis oleksin teinud,” vahendab Daily Mail ajakirjanik Anna Pasternakki, kes kirjutas 25 aastat tagasi ilmunud kõmuraamatu “Armunud printsess”.

Suubritannia kihama löönud mahlakas teos maalis detailse pildi printsess Diana armuafäärist sõjaväelase James Hewittiga, keda on koguni prints Harry bioloogiliseks isaks spekuleeritud. Pasternaki sõnul lõi viie nädala jooksul kiiruga kokku klopsitud raamat tema mainesse igavese mõra ning ta kahetsevat ka valu, mida see Diana poegadele Williamile ja Harryle tekitas.

Diana, kes oleks 1. juulil saanud 58-aastaseks, tutvus Hewittiga 1986. aastal ühel peol. Printsessile oli selgeks saanud, et tema abikaasa prints Charles on ikka veel sügavalt armunud oma vanasse pruuti Camilla Parker Bowlesi. Hewitti afäär Dianaga oli raske töö - teda tuli Kensingtoni paleesse transportida auto pagasiruumis. Diana olevat pärast raamatu ilmumist end reedetuna tundnud, aga Pasternaki sõnul olnud kõik vastupidi. Hoopis Hewitt kaotas väidetavalt just selle armuafääri tõttu oma karjääri armees ning Dianagi olevat mehe nurka visanud nagu kasutatud nartsu. Pasternak luges läbi Diana kirjad Hewittile ega ole armastatud printsessist sugugi kõrgel arvamusel. Kirjadest koorunud tähelepanunäljas ja manipuleeriv naine, keda armukadedus Camilla vastu hulluks ajas. Tihti saatis Diana armukesele kaks kirja päevas. Raamat kujutab Dianat armuhulluna, kes vannis lebades muudkui unistas Hewitti tugevatest sõjaväelasereitest.

Kui raamat valmis, sai Pasternak, kes oli tol ajal 26-aastane kogenematu ajakirjanik, paanikahoo teise järel. Teda ennast süüdistati Hewittiga magamises. Kuningapalee tituleeris teose rämpsuks. Pasternakil oli põgus kokkupuude ka Diana endaga. Kui ta käsikirja valmimise puhul nooblisse juuksurisalongi end premeerima siirdus, sai ta šoki, et tema kõrval istub printsess isiklikult. “Ta tundis mind ära. Häbi tunnistada, aga suunasin oma pilgu eemale. Ma pole päris kindel, et kohtumine oli juhus - ta tahtis teada, mis frukt ma olen.”