Foto: Lorimar Productions / CBS
Blogid
30. juuni 2019, 22:49

Kuidas Karl Vaino soomlastele „Dallasest“ kaebles (17)

„„Dallas“ ei mõju hästi eestlastele!“ kurtis Eesti kommunistide juht Karl Vaino, kui käis sealsete kommunistide kongressil Helsingis 1987. aasta juunis ja taunis kõnes Soome telesaateid.

Ameerika sarjad, nagu „Dallas“, ülistavad sealset elustiili ja kubisevad vägivallast, mis mõjuvat eestlastele halvasti. „Ma ütlen otse: need ei lähe kokku meie ideoloogiaga ja segavad meid,“ teatas Vaino.

Ta tunnistas, et vaatas „Dallase“ üht osa ja sellest talle aitas. Vaino märkis siiski, et Eesti ametvõimud ei kavatse piirata Soome televisiooni vaatamist, veel vähem ehitada nende signaali summutamiseks segajaid. 

Vaino ajas Soome kommunistidele pada. Juba 1982. aastast saati oli püütud majakatustelt antenne maha saagida ja taheti keelata ka Soome TV vaatamiseks vajalike heliplokkide valmistamine. Rääkimata ajalehtede propagandasõjast...  

USA sarjad olid lausa kasulikud. Soome lehed kirjutasid Vaino kõnega ühtaegu, et „Dallasest“ on eestlastele ka suur abi: kui varem said soomlased neile igasuguseid rämpsteksapükse maha parseldada, siis nüüd teatakse Tallinnas täpselt, mis firma tehtud jalavarjud midagi väärt on.

Kui Eestist taandunud Vaino Moskvas Saksa ajakirjanikele intervjuu andis, siis nentis ta: Soome televisioon õpetas eestlased mõtlema.