Dirigent Lauri BreedeFoto: Aldo Luud
Inimesed
27. juuni 2019, 20:38

Laulev perekond Breede on nagu sülemitäis muusikat (1)

Dirigent Lauri Breede peres on muusikaarmastus kandunud põlvest põlve, ta ise ja mõlemad perepojad on leidnud oma kaasad koos lauldes, ühisel jõul on asutatud mitmeid laulukoore, kes astuvad üles kõigil sellesuvistel suurtel laulupidudel.Lauri, olete öelnud, et teil on laulev perekond. Kes sellesse perre kuuluvad ja kus koorides nad laulavad?

Minu ema, lavanimega Aino Seep, oli ooperilaulja Vanemuise teatris. Ema vend, Enn Seep, on pianist. Nende vanemad tegelesid ka muusikaga. Emapoolne vanaema teenis oma leiva õmblejana, aga ta laulis kirikukooris ja oli väga nõutud kõrge sopran. Vanaisal oli annet igasuguste masinatega tegelemisel. Tema mängis Tartu pritsimeeste puhkpilliorkestris tuubat. Muusikaarmastus kandus ka lastele ja nii ka minule. Minu ema vennapere on ka jätkuvalt muusikud ja juba kolmas põlvkond.

Kuidas muusika teid abikaasaga kokku viis?

Mina õppisin koorijuhtimist Tartus, Elleri koolis. Tallinna konservatooriumis õppimise ajal töötasin Eesti Raadio segakoori lauljana. Seal tutvusin oma abikaasa Mairega, sest ka tema õppis Tallinna Otsa-koolis laulu ja koorijuhtimist ja sai Raadiokoori lauljaks. Hiljem õppis ta Tallinnas Pedas kultuurihariduse ja koorijuhtimise ala. Lapsed sündisid meil Tallinnas ja Raadiokoori töö oli pereelule väga toetav, sest tööaeg algas alles kell 17. 

Kuidas elutee teie pere Tartusse viis?

1985 algasid meie elus murrangud. Mina sain tööd Tartus, Elleri muusikakoolis dirigeerimise eriala õpetajana, hakkasin juhatama segakoor Tarbatut ja meeskoor Gaudeamust. Kahe aasta pärast kolis abikaasa lastega ka Tartusse. Algus polnud kerge. Tuli leida ka Mairele töö. Käisin maad kuulamas linna kultuuriosakonnas, sest Maire oli ju diplomeeritud kultuuritöötaja. Tuli ette võtta täiesti uus asi – luua vabahariduslik õppeasutus, mille nimeks sai esialgu Kultuuriülikool ja mis täna kannab Tartu Rahvaülikooli nime. Selle kooli juures olen ka mina tänaseni, sest see on Maire kool ja mina tema kõige lähem nõuandja ja abiline. Maire omakorda annab minu koorijuhi töös ka mulle nõu ja on minu kõige ausam kriitik, vahel ka halastamatu.

Millal teie pojad Tanel ja Simo muusikaelus kaasa lööma hakkasid?

Meie pojad hakkasid käima Miina Härma nimelises koolis. Seal töötasid Riho ja Kadri Leppoja, kes mõjutasid meie poiste muusikaarmastust. Palusin ka Tartu poistekoori dirigendil Uno Uigal leida poistele lauluvõimalust. 

Hiljem, 1997. aastal kutsusin kokku noorusliku koori, kellega hakkasime laulma ingliskeelset muusikat. Olime esimene spirituaalikoor, millest kasvas välja koor nimega HaleBopp Singers. Koor sai nime samanimeliselt komeedilt, mis koori sünni ajal taevas lendas. Mõlemad poisid tulid rõõmuga laulma ja sealt leidsid ka endale kaasad. Laulmist jagub ka nende vahel.

Koos Märt Loite ja Markus Leppojaga lõid pojad meeskvarteti nimega UR2 KAM. Praeguseks on aktiivne kooslaulmine peatunud, aga mõned esinemised võtavad nad nüüdki ette. Eks pereelu on ka neid kohustanud. Meil on viis lapselast.

Mis eriala pojad valisid ja kas lapselapsed võtavad ka muusikas teatepulga üle?

Vanem poeg valis maastikuarhitekti eriala ja noorem valis ooperilaulja raja Vanemuise teatris. Meie väikesed on saanud ka muusikalise ande ja üks nendest astus üles mudilaskooris ka Tartu laulupeol. Teine hakkab õppima muusikakoolis. Kaks kõige nooremat pole veel aastased ja eks ootame, mis tuuled neil puhuma hakkavad.

Millised on teie pereringis sünnipäevad ja muud tähtpäevad – kas ühiselt ka ikka laulate?

Jõulude ajal oleme proovinud ka pereringis laulda. Olen valmistanud kõikidele lauluraamatud. Siis on Jõuluvanal ja meil päris lõbus. Pereansamblina pole me avalikkuse ette astunud. Ükskord peaaegu olime juba teel raadiosse, aga midagi tuli vahele.

Kui palju laulukoore teie ümber on ja millistel laulupidudel tänavu osalete?

Põhiline on see, et kõik mu koorid on loodud minu abikaasa initsiatiivil. Maire on tahtnud ikka laulda ja oma kooris. 2008. aastal tegime Tartu Rahvaülikooli juurde segakoori, kellega käime laulupidudel. See projekt on olnud edukas. Algselt tuli kokku koguni 163 liiget. Tänaseks on kooris üle 50 laulja. Koor harjutab kord kuus ja see seab lauljatele iseõppimise kohustuse. Olen juba mitmele laulupeole laulnud kõikide lugude häälepartiid linti, et lauljad saaks iseseisvalt harjutada.

Sellele laulupeole viin ma oma koorid: Eesti Maaülikooli meeskoor Gaudeamus, korporatsioon Rotalia meeskoor, korporatsioon Filiae Patriae naiskoor, segakoor Tarbatu ja Tartu Rahvaülikooli segakoor. Eraldi teen veel Tartu Rahvaülikooli Jazzkoori, kellega oli meil hiljuti kontsert Tartu Raudteejaama hoones.

Suviseid laulupidusid on sel aastal hulgaliselt. Tartuga seotult oli palju eelkontserte ja siis nädalavahetusel Tartu juubelilaulupidu. Tartusse tuleb ka ESTO laulupidu, kontsert Tartu Raekoja platsil on 29. juunil. Tallinnas on juuli alguses üldlaulupidu, kus minu koorid osalevad ka valikkooride koosseisus.
17. augustil on aga Vaba Rahva Laul Pärnus, mis tähistab taasiseseisvumise päeva. Seal osaleb solistina ka minu ooperilauljast poeg Simo. Mina olen selle kontserdi dirigent.

Dirigent Lauri Breede Foto: Aldo Luud