Asteroidiohust ja muust põnevast taevasügavuses toimuvast räägib asteroidipäeval ka kosmoseinsener Mart Noorma.Foto: Aldo Luud
Inimesed
27. juuni 2019, 11:42

PUUDUTA MIND | Teletornis arutatakse sel pühapäeval, millal kukub Maale järgmine asteroid

Tänavu saab 111 aastat sellest, kui 30. juunil langes Siberi taigasse suure purustusjõuga asteroid, mida tuntakse Tunguusi meteoriidi nime all. 2013. aasta veebruaris põhjustas märkimisväärseid purustusi Venemaal nn Tšeljabinski meteoriit. Rahvusvahelisel asteroidipäeval on õige hetk taevessa pilgu heitmiseks - kas meil on põhjust uue katastroofi pärast muret tunda? 

World Asteroid Day (ülemaailmne asteroidipäev) on ÜRO poolt ellu kutsutud globaalne sündmus, mis ühendab miljoneid inimesi üle kogu planeedi: 30. juunil toimub ligi tuhat kohalikku asteroidipäeva tähistamist ligi 80 riigis.

Eestis arutavad kosmose- ja täheteemadel kosmoseinsener Mart Noorma, astronoom Laurits Leedjärv, füüsik Jaak Kikas, päästeteenistuse esindajad ja mitmed teised.

„Telesilla kaudu oleme ühenduses ühe Asteroidipäeva ellukutsujaga: astrofüüsika doktori Brian Mayga, kes on laiemale avalikkusele tuntud ansambli Queen kitarristina,“ lubab Eesti asteroidipäeva initsiaator Igor Volke. „Videosilla vahendusel osaleb ka Cambridge ülikooli astrofüüsika järeldoktor, Eesti tuntuim eksoplaneetide uurija, Mihkel Kama.“

Asteroidipäeva eesmärk on laiem kui ainult kosmoseohtudest kõnelemine, sellega teadvustatakse kõige erinevamate keskkonnaprobleemide, sealhulgas globaalse soojenemise ja tuumakonfliktide, tõsidust.

„See pole paanitsemine,  kaugele ja lähedale suunatud pilk, meie ja meie juhtide hoolivuse ja valmisoleku kontroll,“ sõnab Volke.  

Asteroidipäev toimub Tallinna teletornis pühapäeval, 30. juunil kell 16.