Režissöör Johan RenckFoto: Vida Press
Inimesed
25. juuni 2019, 15:45

„Tšernobõli“ seriaal varastas kuulsalt kirjanikult?

Nobeli kirjanduspreemia laureaadist Valgevene kirjanik Sviatlana Aliaksijevič (71) on pahane HBO populaarse minisarja „Tšernobõl“ tegijate peale – tema väitel põhineb osa sarja võtmesündmusi raamatul „Tšernobõli palve“, aga teda ei ole tiitrites isegi mainitud.

Konkreetselt peab kuulus kirjanik silmas emotsionaalset lugu katastroofi tagajärjel lesestunud noorest naisest Ljudmilla Ignatenkost ja tema beebist, kes emaüsas rängalt kiiritada sai ja pärast sünnitust suri - seda ei olevat võimalik leida kusagilt mujalt kui tema raamatust.

Rootsi leht Expressen kirjutab, et igaüks, kes on raamatut lugenud, tunneb sarja dialoogides autori käekirja ära. Seejuures olevat kõik juriidiliselt korrektne, sest sarjategijad on ostnud raamatukäsikirjale õigused.

Kirjanik kommenteeris ajalehele, et on tema teose viiteta kasutamisest jahmunud ning et tema agent olevat korduvalt HBO juristidele kirjutanud, vastust saamata. Samas olevat ta endale lepingus ette nähtud tasu kätte saanud.

Rootsi päritolu režissöör Johan Renck lubas, et kui viitamata jätmine kirjanikku häirib, saab see viga edaspidi ringlusse minevates seriaali koopiates parandatud.

Sarja on vastuolud saatnud eetrissejõudmisest alates - kuigi kriitikud seda ülistavad, olevat režissöör paljude faktidega vassinud.