Foto: Aldo Luud
Laulu- ja tantsupidu
24. juuni 2019, 19:21

LAULUPIDU TARTUS: 150aastane ja täie tervise juures (21)

„Need eestlased ei ole normaalne rahvas,“ võisid mõelda laupäeva õhtul Tartu laulupeole sattunud ja kogu möllu ammuli sui uudistanud Itaalia turistid. Tähtvere lauluväljak oli pilgeni rahvast täis, lavalt käisid läbi sajad koorid Tartust ja kauemaltki. See oli parim viis, kuidas sünnikodus tähistada laulupeo 150. aastapäeva.

Peo kunstiline juht ja peadirigent Triin Koch ütles enne pidu, et repertuaari said valitud laulud, mis on ajaproovile vastu pidanud. Neid oli nii 150 aasta vanuseid kui ka uuemaid, vahepeale mahtus ka mitu ahjusooja laulupala, kokku neli ja pool tundi kontserti. Laulupidu nagu laulupidu ikka, algas Lüdigi „Koiduga“ ja lõppes Ernesaksa „Isamaaga“, kuid aastapäevale kohaselt jätkus tähistamisi pea terveks peole eelnevaks nädalaks.

Neljapäevaõhtune uhke kontsert taastatavas Maarja kirikus – saalis, kus peeti kõige esimese laulupeo proov, reedel üle linna peetud kolm ajastukontserti, tantsuetendus Kassitoomel ning Maarja Nuudi etteaste paljude laulupidude tegelaste viimses puhkepaigas Raadi kalmistul. Laupäeva pärastlõunal läks kogu peoseltskond rongkäigus Tartu südalinnast Tähtverre, et alustada peaüritusega.

Et tegu polnud tavalise ühe linna laulupeoga, näitas juba seegi, et seda väisas president Kersti Kaljulaid. Nagu talle kombeks, siis ei nautinud ta pidu mitte publikus, vaid koos oma kooriga laval teiste lauljate seas. Aga kõnepidamisest ja tammepärjast ei pääsenud ta ikkagi.