Kultuurkapital tähistas oma taasloomise 25. aastapäeva piduliku konverentsiga Eesti KunstiakadeemiasFoto: Viktor Burkivski
Inimesed
23. juuni 2019, 23:34

VIDEO | Urmas Paet: kultuuriasutustes ringi käies sain ma muuseas kaks korda külge ka kirbud (49)

Sel kuul tähistas Kultuurkapital oma taasloomise 25. aastapäeva piduliku konverentsiga Eesti Kunstiakadeemias.

Konverentsil meenutati eredamaid hetki ja kogemusi kultuuri ja spordi valdkondade juhtimises 25 aasta jooksul ning mõtiskleti selle üle, milliseks võivad kujuneda järgmised 25 aastat Kultuurkapitali jaoks. Oma valdkonnas toimunud arengust tegi kokkuvõtte ning jagas isiklikke mälestusi ka üks sihtkapitali liikmetest, Urmas Paet.

Urmas Paet meenutas ammust aega, kui tehti näiteks otsus et ERM tuleb Raadile. "Tagantjärgi on seda otsust nii kiidetud, kui laidetud, aga täna on see ERM Tartus olemas ja meil on põjust rahul olla," kiitis Paet. 

"Aga vaadakem ka teisi valdkondi. Oli aeg kui otsustati luua teater NO99, mis küll 99 etendust vastu ei pidanud, aga teatripilti nii meil, kui kogu maailmas ikkagi mõjutas."

"Samuti Eesti filmitööstus. Näiteks oli ju ka kino Sõprus kaduv nähtus, aga siis ühel hetkel sai otsustatud, et paneme seljad kokku ja teeme Eestisse esimese väärtfilmi kino ja tegimegi, just sinna samasse kinosse Sõprus."

"Või lastekirjanduse keskus, mis vireles kuskil Liivalaia tänavas. Taaskord sai tehtud otsus, et nad saavad vanalinna oma maja." 

"25 aastat tagasi tuli leida skeeme, mis nüüdisajal pole mõeldavadki. Skeeme koos omavalitsustega ja koostöös riigitearitega. Toona ringi käies kultuuriministrina erinevates kultuuriasutustes sain ma muuseas külge ka kirbud. Ma loodan et täna Eesti kultuuriasutustes ringi käies neid enam ei saa. Ma ei hakka ütlema mis asutused need on, aga see vastab tõele."

Vaata meeleolukat videot!