Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
22. juuni 2019, 00:08

Kuidas näitleja laulupeol hobusega maadles

„Laululava Kadriorus on viimaseil päevil sarnanemas täielikule sõjalaagrile. Käimas on kibedad ettevalmistused laulupeo ajal, jaanipäeva õhtul, korraldatavaks vabaõhuetenduseks. Kantakse ette Henrik Visnapuu muistsete eestlaste vabadusvõitlust kujutav näidend „Otepää all“,“ kirjutab Rahvaleht 22. juunil 1933.

„Lembitu osas esineva raadioonu Felix Mooori leiame laululava kõrvalt ratsasõidu harjutuselt. Moor on elutargana endale valinud kõige taltsama hobuse kogu Tallinna garnisonis,“ märgib leht, tuletades meelde, et Harald Klein (Ruut Tarmo) valis endale kõige uhkema ja suurema hobuse. Vaevalt oli ta selga istunud, kui hobune sellist tantsu alustas, et Klein lõpuks hobuse sabast kinni hoidis, karjudes: „Tapab! Päästke, poisid, mu hing!“ Ainus näitleja, kes hobuse seljas püsis, oli Adolf Himbeck (Aado Hõimre). „Olevat liig paks,“ teatab Rahvaleht.

Kokku oli kümnenda laulupeo vabaõhuetenduses laval üle tuhande inimese.

Aasta pärast augustis oli „Otepää all“ kavas Pühajärvel. Hoia Ronk (Karl August Hindrey) kirjutas Postimehele sellest veste. Eraldi märgib ta näitsikut, kes laval pidi Pihkva vürsti võluma. „Moodne alastitants nagu Salome. Kena plika muidu, igas kabarees vastuvõetav, isegi Vanemuise einelauaruumis, kuid Otepää murul ajas naerma...“