Ansambel "Metsatöll" oma 20. sünnipäeva kontserdil.Foto: Erlend Štaub
Saund
21. juuni 2019, 11:32

VIDEO | Metsatöll üllitas muusikavideo loole „Koduhiite kaitsel“ (4)

„Kas teadsite, et looduslikud pühapaigad moodustavad kogu Eesti metsamaa pindalast kõigest tühise 0,59%? Ja ikka peame lugema hävitustöödest meie põlistes koduhiites, ikka ja jälle peame kellelegi tõestama, et see on ka meie ühine kodu, mille ilu ning pärandit te ei näe ega tahagi näha,” räägib Metsatöll, kes avaldas loole „Koduhiite kaitsel” muusikavideo.

Video kontsertkaadrid on üles võetud Metsatöllu juubelikontserdil Rock Cafes, mis toimus veebruaris. Laulus löövas kaasa Marko Matvere põhivokalistina ning Iiri folk-metal ansambli Crauchan viiulimängija John Ryan.

„Eestlastel on rahvana (välja arvatud üksikud entusiastid) läinud väga kaua aega, saamaks aru, et ka talurahva-arhitektuur on arhitektuur, mitte ainult mõisad ning kivikirikud. Meil on rahvana läinud lugematu hulk aastaid taipamaks, et ka uue kultuuri valguses on meie laulud ikkagi laulud ning tantsud on tantsud,” kommenteerib Metsatöllu rahvaillimängija Lauri Õunapuu. „Oleme tahtnud kujundada oma pärimuskultuuri vastavalt uuele ajale omastele arusaamadele, lõhkudes traditsioonid pilbasteks ning kasutades neid pelgalt kaunistusena. Piltlikult öeldes oleme metsas karu maha lasknud ning tema topistatud pea kamina kohale asetanud – hea külalistele näidata. Võrdleme oma kultuuri võõraste, kujuteldavalt imetlusväärsematega, unustades sealjuures, et need on absoluutselt võrreldamatud, sest meil on ainult see üks kodumaa, ainult üks meie oma Eesti Vabariik. Samamoodi on meil ainult see kultuur, mis siin on – kui selle kaotame, kas oleme siis edasi eestlased, selle pärandi väärilised, mis meile kultuurina antud on?”

Õunapuu sõnul oleme saanud tuhandete aastate jooksul kauni kultuuri. „See on otsekui vanavanemate pärandatud rehetare, kus peale esemete on säilinud ka kogu teadmine, kuidas seda paika hoida ning kuidas siin talitada. On meie valik, kas väärtustame seda edasi või võtame kätte ja müüme majapidamise kogu täiega maha.”

„Just nüüd, suvisel pööripäeval on õige aeg selle peale sügavalt järele mõelda ning tegutseda. Kui me seda täna ei tee, ei tee me seda kunagi. Tühjad lubadused, uued pügalad seadusandluses või kaitsekorralduskavades ei muuda maailma täna. Ent juba homme võib olla liiga hilja,” ütleb Lauri. „Samuti ei muuda maailma postitused Facebookis või Instagramis. Ei muuda neid, head inimesed, teie 100 000 laiki ning kommentaari, mida te olete kamaluga järgmise postituse alla puistanud. Kui Facebook pehmelt öeldes oma putka kinni paneb, ei mäleta teie laike enam mitte keegi.”

„Nii et soovitus kõigile Eesti inimestele tulevaseks pööripäevaks – minge metsa! Ja iseäranis Tori kandi inimestele – käige Põrgu!” ütleb Õunapuu.