Nxivmi juht Keith Raniere kohtukunstniku kujutatuna. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
20. juuni 2019, 11:39

Eneseabirühmituse juht mõisteti süüdi seksiorjade pidamises (2)

Eneseabirühmitusena välja kuulutatud New Yorgi organisatsiooni Nxivm varjus tegutses sadistlik seksisekt, mille asutaja Keith Raniere mõisteti nüüd süüdi noorte naiste allutamises seksikaubandusele. Kaasosaline, telesarjast "Smallville" tuntud Allison Mack, tunnistas oma süüd juba kevadel.

Raniere, kes polnud ühtki süüdistust seitsmest omaks võtnud, mõisteti kolmapäeval süüdi föderaalses seksikaubanduses ja väljapressimises. Aprillis tunnistas seksisekti juhi üks lähemaid abilisi, endine telesarja "Smallville" näitlejanna Mack, oma süüd seksiorjade värbamisel ja väljapressimises osalemisel. Oma karistuse saab näitlejanna teada septembris.

Prokurör nimetas Nxivmi (hääldub "neksium") seksiorjade püramiidskeemiks, mille tipus oli Raniere. Rühmitus oli end ammu välja reklaaminud organisatsioonina, mis annab inimestele jõudu ning aitab neil hingetraumadest jagu saada. Kuid selle varjus tegeles Raniere pahaaimamatute noorte neidude seksuaalse ärakasutamisega. "Raniere, kes enda sõnul oli savant ja geenius, oli tegelikult üüratu manipulaator, petis ja kuritegelik juht sektilaadses organisatsioonis, mis tegeles seksikaubanduse, lapsporno, väljapressimise, sunniviisiliste abortide, ihu märgistamise ja alandamisega." Tunnistajate sõnul olid mitmete seksiorjade ihule põletatud sekti liidri nimetähed.

Raniere'ile allus DOSi-nimeline naisorjade leer, kellest igaüks võis saada ka ise orjapidajaks. Nxvim sattus laiema uurimise alla, kui "Dünastia" näitlejanna Catherine Oxenberg tunnistas, et tema tütar India liitus sektiga 2011. aastal. Ema ahastas, et tütrest on saanud Raniere'i seksiori, kes on nii ajupestud, et keeldub sektist lahkumast. Nüüdseks on neiu tavaellu naasnud. Oxenberg tänas kohtuhoone ees võime ja ajakirjandust tubli töö eest Raniere'i ja tema käsilaste kuritegude paljastamisel.