Pia ja Matti Nykänen.Foto: Vida Press
Inimesed
20. juuni 2019, 10:06

Matti Nykäneni lesk: ta varjas oma haigust minu eest lõpuni ... (2)

Soome mägikotka Matti Nykäneni surmast on kulunud ligi viis kuud. Lesk Pia tunnistab Iltalehti eksklusiivintervjuus, et abikaasa salgas oma haigust lõpuni.

17. juulil võinuks Nykänen saada 56aastaseks, kuid ta suri 4. veebruaril. Pia suudab nüüd Mattist ja tema surmast juba nutmata rääkida, kuid lein ja igatsus pole taandunud. "Olen Matti surmast saadik haiguspuhkusel olnud. Kui mul on midagi teha, tunnen end paremini, aga kui ma ainult kodus istun, käivad mõtted ainult Matti ümber."

Matti õed paljastasid mõni kuu pärast tema surma, et suusahüppelegend oli kannatanud kaugele arenenud kõhunäärmepõletiku pankreatiidi all. Kuigi surma otsese põhjusena fikseeriti kopsupõletik, oli Nykäneni õdede Päivi ja Tuija sõnul veli ammu võidelnud just pankreatiidiga, mis teda aegamööda hävitas. Üks haiguse põhjus oli nende sõnul alkoholilembus. 

Pia tunnistab Iltalehtile, et Matti varjas oma haigust tema eest lõpuni. Veebruaris kontserdireisilt naasnud Nykänen tundis end halvasti, kuid kahtlustas kõhutõbe. Arsti juurde minekust polnud juttugi. Aasta varem oli Mattil diagnoositud 2. tüübi diabeet. 

Piat vaevavad süümepiinad - oleks ta saanud oma mehe elu päästa? "Kõik ütlevad, et ära süüdista ennast," nendib ta. "Aga ma oleksin käitunud teisiti, kui oleksin teadnud, et Mattil oli varemgi pankreasejamasid olnud. Korraks tundsin kibedust, et Matti sellest mulle ei rääkinud. See oli tema otsus. Väidetavalt tahtis ta mind kaitsta. Ma ei teadnud ja sellepärast ei saanud teda ka aidata."

Kuigi aastatepikkune alkoholi pruukimine oli Nykäneni tervist omajagu räsinud, ei armastanud Matti lese sõnul oma haigustest rääkida. "Minu haigustest hoolis ta rohkem kui enda omadest."