Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
20. juuni 2019, 00:04

Kuidas krooni tuleku eel rabati sitskitleid (7)

Krooni tuleku eel rabas rahvas odava rubla eest kaupa nii palju, kui suutis. Pealkiri pole nali: Tartu kaubamaja tunnistas päev varem, et just sitskitleid rabati nagu sooje saiu. Toidupoodides lõppes isegi leib, olgugi et seda telliti tavapärasest rohkem.

Rahareformi komitee kuulutas 19. juunil 1992 punkt kell 19, et järgmisest varahommikust on kroon ainus maksevahend. Rublasid sai vahetada kolm päeva. Kuni 1500 rubla vahetati kursiga kümme rubla ühe krooni vastu. Kel oli rohkem rublasid, võis ka vahetada – ainult kurss oli teine: 50 rubla vastu sai ühe krooni.

Mõni uskus, et küll minnakse varem või hiljem jälle rubla peale tagasi ja isegi kui rublasid oli ülearu, siis üle 1500 rubla ei vahetatud.

Kui 20. juunil noorema pojaga Nõmmelt kesklinna sõitsime, et näha, kas krooni tulek kauba kallimaks muutis (haruldasemat kraami sai Viru tänava putkadest), siis oli seal kõigis kangialustes karjakaupa musta verd mehi, kroonipatakas pihus. Müüsid neid rublade vastu. Kust nad nii suurel hulgal kroone said, on mulle praeguseni mõistatus. Nagu seegi, mida nad rubladega tahtsid peale hakata.

Putkakaup oligi pisut kallim kui rublaajal. Päris poodides aga kippus esimesel kroonipäeval kauplemine välja surema – vahetusraha polnud piisavalt toodud.