Foto on illustreerivFoto: Robin Roots
Maailm
19. juuni 2019, 16:59

PEKS, ÄHVARDUSED JA KIRVEHOOP: rahvuskaaslased hoidsid Eesti meest Soomes pantvangis (28)

Iltalehti kirjutab, kuidas ühe Helsingis elava Eesti mehe korteris helises ühel 2018. aasta jaanuarikuu õhtul uksekell. Teisel pool ust seisid talle tuttav mees, samuti eestlane, kes käskis korterielanikul riided selga ajada ja temaga kaasa tulla.

Väljas ootasid meest veel neli kaasmaalast ja Eesti numbrimärgiga beež kaubik Volkswagen Transporter. Mees käsutati kaubikusse ja masinale löödi hääled sisse. Lisaks ohvrile istusid sõidukis Lemmo, Urmas, Ormet ning kaks Marko-nimelist meesterahvast. Mehed on sündinud aastail 1980-1989.

Kaubikusse istunud meest tabas otsekohe rusikalöökide rahe. Tema vastas istunud mees lõi talle nukkidega näkku, teine tümitas nuiaga. Peks oli nii karm, et õige pea ei näinud ohver enam nägu katva verelaviini alt midagi. Küsimusele, mis ometi toimub ja mispärast, talle vastust ei antud. Peksu vahel andsid vägivallatsejad siiski mõista, et mees on neile võlgu 10 000 eurot. Mille eest, teda ei informeeritud.

Espoo lähedal pidas kaubik kinni ja kurjategijad lubasid ohvril helistada oma vennale ja tüdruksõbrale, et neilt raha küsida. Seejärel viis teekond jala sügavale metsa, kus peks jätkus. Vägivallatsejad ähvardasid, et kui mees toimunust kellelegi kõssab, võetakse ette ka tema naine ja laps.

Tagasi kaubikusse viidud ohvri sõidutasid peksjad lähedalasuvasse romulasse, kus tal riided seljast kiskusid ja duši alla ajasid. Vägivald ei lõppenud siingi, mitu korda hirmutati meest relvaga, tulistades tema lähedale, kuid siiski mitte päris pihta. Üks mees virutas talle ka kirvega, ent õnneks suutis mees enne hoobi langemist jalga liigutada ja löögist pääseda. Teda sunniti jooma narkootilist ainet GBL, mis on korgijoogi üks koostisosadest.

Jõhkardid hoidsid meest kinni terve päeva, vabanes ta alles siis, kui romulasse jõudis tema vend 5000eurose „ettemaksuga“.

Hirmunud mees põgenes esimesel võimalusel kohe Eestisse tagasi. Vigastused olid nii tõsised, et ta suutis neli nädalat vaid vedelat toitu süüa. Politsei käis mitu korda päevas tema elukaaslast ja last kontrollimas.

Vägivallatsejad saadi õnneks kiiresti kätte. Soome tolliametnikud olid kamba jälgedel juba peksmise toimepanemise ajal.

Soome kohus mõistis sel teisipäeval viis eestlast vangi: Lemmole määras kohus viis aastat vangistust, Urmasele neli ja pool, Marko T-le kolm, Ormetile kaks aastat ja neli kuud ning Marko V-le kaks aastat.