Mängufilm "Sangarid" Foto: pressimaterjal
Film
18. juuni 2019, 18:40

Menufilmi „Sangarid“ tegijad said riigikohtus lõpliku võidu (3)

Mängufilmi "Sangarid" tegijad said riigikohtus lõpliku võidu: esmaspäeval otsustas riigikohus jätta menetlusse võtmata Harry Gelsteini, Aleksander Perteli (ehk Alex Lepajõe) ja Daniel Ladioni kassatsioonkaebused Taska Film OÜ vastu. Mehed soovisid keelata mängufilmi "Sangarid" avaldamise, levitamise ja reklaamimise ning nõudsid, et Taska Film OÜ maksaks neile kahjutasu, teatab kommunikatsioonibüroo Dalton pressiteates.

Riigikohtu otsusega jõustusid varasemad kohtuotsused, millega jäeti Gelsteini, Lepajõe ja Ladioni nõuded Taska Film OÜ vastu täielikult rahuldamata. Kohtukulud jäid samuti nende kui hagejate kanda. Kroonika andmetel peavad mehed menetluskulusid kandma enam kui 10 000 euro eest.

Gelstein, Lepajõe ja Ladion süüdistasid Taska Filmi selles, et mängufilmis "Sangarid" on kasutatud loata nende isikuandmeid, millega tekitati neile mittevaralist kahju.  

"Tegemist oli vaidlusega, kus hagejad püüdsid isikuandmete kaitse argumente kasutades sekkuda intensiivselt filmi autoriõiguste teostamisse ning teenida õigustamatut tulu", ütles Taska Film OÜ'd kohtus esindanud vandeadvokaat Kaido Uduste.

Kristian Taska sõnul ei saa olla mingit loomingut, kui elust ei või ammutada inspiratsiooni. "Loodan, et see otsus võtab ära tulevikus soovi kergekäeliselt loovsektorit rünnata", ütles Taska.

Gleistein, Ladion ja Lepajõe esitasid Taska Film OÜ vastu kohtusse hagi eelmisel aastal, väites, et Taska Film kasutas mängufilmis nende elulugu ja isikuandmeid. Kristian Taska sõnul põhineb film aga Martin Alguse originaalstsenaariumil, seetõttu on kõik tegelased ja filmis toimuv fiktiivne, ega räägi seega nimetatud meeste eludest.