Inimesed
18. juuli 2019, 19:06

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 87. SAADE | Oma kätega tehtud armastusetrummist võib saada parim kaaslane nii rõõmsatel kui ka kurvematel hetkedel (9)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 87. saate külalisteks on Soome trummimeister Arto Ukko.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeviti kell 18

"Aeg, mis meile siin maa peal antud, on kingitus," räägib Arto, kes korraldab Eestis põhjapõdranahast valmistatud armastuse- ja valgusetrummi töötube. "Minu käe all ja õpetuste järgi on võimalik igaühel valmistada päris oma enda trumm, just selline nagu meeldib. Aga neid võib vabalt teha kingiks ka mõnele lähedasele, sõbrale või töökaaslasele."

Oma kätega tehtud trummist võib saada parim kaaslane nii rõõmsatel kui ka vähem rõõmsatelt hetkedel, et luua valgust ja sära päevadesse.

Arto nimetab oma käe all valminud trumme armastuse- ja valgusetrummideks. Ta usub trummi tervendavasse väesse, sest teab, et iga tema trummilöök jagab maailma armastust, millel kõige võimsam loomisvägi. Nii nagu šamaanitrummi eesmärgiks on tuua tervist endale ja teistele, on Arto Ukko trummide eesmärgiks luua head olemist, rahulolutunnet ja valgust südametesse.

Kuidas trummi valmistamine käib?

Trumm valmib töötoas, sest trummimeistril on eeltöö tehtud. Sina valid omale vaid õiged vahendid – naha, kaare, trummipulga – ja otsustad, milline trumm valmib töötoa lõpuks. Iga valminud trumm on ise nägu ja eriilne nagu inimesedki Maa peal. Trummile on võimalik hiljem lasta Artol joonistada ka maaling, väepilt, sümbol vms.

Arto Ukko on trumminud ja trumme valmistanud üle 20 aasta. Ta valmistab trumme suure kirega ja armastab trummimist kogu südamest. Ta teab, et trummirütm loob rahuliku õhkkonna ja südamerahu. Pühendunud trummimeister kinnitab, et on sõber iga trummiga, mis toob maailma juurde valgust ja sära. 

Arto "Ukko" Hämäläinen ehitas enne šamaanitrummide valmistamist Soomes bensiinijaamu

"Minu nägemuses andis vanaisa mulle valge šamaani tule," räägib mees ise, miks ta oma elus sellise totaalse pöörde tegi. "Muutsin raske ettevõtja töö trummide valmistamise kursusteks ja nüüd olen jõudnud olukorda, kus saan iga päev rõõmuga endale öelda - vau!"

Arvatakse, et šamaanidel on üleloomulikud oskused, näiteks kogukonna liikmete parandamiseks?

"Ma ei kutsu end šamaaniks, see on selline püha asi. Ja ma ei usu, et olen oma elus üldse näinudki õiget šamaani. Olen kohtunud paljude trummaritega, aga see ei tee neist veel šamaane," räägib Arto.  

"Minu ellu saabus šamaanitrummide valmistamise impulss hetkel, kui minu elus olid rasked ajad. Olin nii oma töö, kui ka suhtega ummikusse jooksnud. Olin bensiinijaamu ehitanud ligi 30 aastat ja see ei tundunud enam hea. Pikk abielu oli kah lõppenud."

"Olemata usklik hakkasin ma elus esimest korda palvetama. Palvetasin kõigevägevama poole: "Lase kurat mul rahulikult magada!". Magasin hästi, sügavas unes ja hommikul tundsin ma kujuteldamatut rahutunnet. Mõistsin, et kogu probleem oli minu enda sees. Mulle näidati, et mu maja oli pime. Sellest ajast alates on mul olnud spirituaalne teekond."

Oli aeg taaselustada elu?

"Jah, trummi leidmie aitas peatuda igapäevaelus ja takistas tarbetuid mõtteid," tunnistab mees. "Läbi trummi, õppisin ütlema mõistusele, et ole vait ja kuulata hoopis südant ja hinge. Kui keskendun monotoonsele trummimisele, siis satun justkui muutunud teadvuse seisundisse. Sama mõju on ka mantra kordamisel ja ekstaatilisel tantsul."

25 aastat trummimist, kas sinu kujutlusvõime on olnud ka abiks?

"Minu šamaanireisid algasid kümme aastat pärast minu esimest trummimist. Jõudsin meditatiivsele sagedusele, olukorrale, kus inimene on vahetult enne magama jäämist. Järsku leidsin end Mount Altani nõlvadel. Seedrite lõhn oli ninasõõrmetes ja ma läksin mäele. Leidsin ennast 10-aastase poisikesena.  Läksin koopasse ja seal oli vana mees, keda ma väga armastasin. See oli mu vanaisa. Vanaisa ütles, et nüüd on aeg tuli süüdata. Siis võtsime ja hakkasime  trummima. Ma tunnetasin trummi ja justkui kuum laine hakkas mu jalgevahelt ülespoole tõusma."

Arto Hämäläinen on juba pea kümme aastat korraldanud trummikursusi ja elab täna väga õnneliku elu.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.