Christopher Nolan jalutamas Tallinna Politseipargis. Foto: Rauno Vahtre
Eesti uudised
19. juuni 2019, 10:16

Martin Helme ja Tõnis Lukas toetavad plaani eraldada Christopher Nolani filmivõtetele viis miljonit eurot (139)

Valitsus võib Christopher Nolani filmi ''Tenet'' toetada viie miljoni euroga. Rahandusminister Martin Helme toetab Christopher Nolani filmivõtete kulutuste osalist katmist Eesti riigi poolt, sest näeb selles laiemat kasu kohalikule majandusele. Sama meelt on ka kultuuriminister Tõnis Lukas.

"Põhimõtteliselt ma toetan sellist tüüpi projekte – Eestil on nendest palju võita, ühelt poolt toovad need osa makstud toetusest maksurahana riigieelarvesse koheselt tagasi ning teisalt annavad need tööd ja tulu erinevatele sektoritele alates filmitööstusega seonduvast ja lõpetades majutus- ning toitlustusasutustega," ütles Helme ERR Uudistele.

"Selle konkreetse projekti puhul räägime miljonitest eurodest, mis kõik Eesti majandusse jäävad. Kas ja kuidas antud projekti toetamiseks raha leitakse, otsustab valitsus. Selleks on erinevaid võimalusi ja see arutelu on alles ees," lisas rahandusminister.

Tõnis Lukas kirjutab sotsiaalmeedias, et Eestis on juba aastaid toiminud tagasimaksesüsteem, mille alusel makstakse välismaistele filmitegijatele tagasi 30 protsenti siia jäetud rahast.

"Kui seda poleks, siis nad oma raha siia ei tooks. Valiksid mõne riigi, kus makstakse. Ja makstakse väga paljudes riikides. Julm võistlus, kus võidujooksus Christopher Nolani filmile jäime üheks võitjaks meie. Kuna see on Eestile seni suurim sissetulek filmitootmisest, tuleb oma "osamakse" piirsummat senisega (mille alusel on siin olnud palju partnereid ka varem) võrreldes suurendada. Seda peab tegema seaduse järgi valitsus ja seda me homme ka teeme. Eesti majandusele ja eelarvele on sissetulek kordades suurem," leiab kultuuriminister. 

ERRi uudisportaal kirjutas, et neile teadaolevalt hakkab valitsus neljapäeval arutama kultuuriministeeriumi edastatud taotlust Nolani filmi kulusid 5 miljoni euro ulatuses katta, kuna Film Estonia tagasimaksefondi meetme järgi peaks filmitootjale tagasi maksma 30 protsenti Eestist tehtavatest kulutustest. Film Estoniale esitas taotluse filmi tootja Warner Bros, kelle Eestis tehtud kulutused lähevad suures osas kohaliku tööjõu ja teenuste katteks.

Christopher Nolani filmi "Tenet" võtted lähevad Eestis maksma hinnanguliselt 16,5 miljonit eurot, filmi üldeelarve on 200 miljonit eurot.

Neljapäeval arutabki valitsus ettepanekut eraldada valitsuse reservist Film Estonia tagasimaksefondi suurendamiseks ühekordselt viie miljoni euro võrra.