Edith SeppFoto: Erlend Štaub
Inimesed
18. juuni 2019, 11:32

Filmiinstituudi juht Edith Sepp kergitab saladuseloori Nolani filmi võtete kohta: läbirääkimised Laagna tee sulgemise osas kulgevad väga hästi (24)

"Eesti riik ei maksa sellele peale, et Christopher Nolan Eestis viibiks," lausus Eesti filmiinstituudi juhataja Edith Sepp "Terevisioonis" ja kergitas saladuseloori hetkel Tallinnas toimuva filmi "Tenet" võtete kohta. 

"Kindlasti on tegemist tagasimaksega: välisinvesteering Eestisse on viis miljonit eurot ja kui see raha kulutatakse Eestis ära, siis tõepoolest, me maksame sellest tagasi 30 protsenti, aga seal on väga karmid tingimused, et seda 30 protsenti saada. Selleks peab näiteks sellest samast viiest miljonist 25 protsenti kulutama otseste kuludena tööjõu maksudele," tõi Sepp näite. "Ehk see raha tuleb riiki kohe tagasi." Lisaks sellele lisatakse sinna kaudsed kulud, mis filmiinstituudi juhataja sõnul tulevad tagasi teenuste pealt nagu majutus, toitlustus, transport. "Nii, et see 30 protsenti tuleb tagasi: viis miljonit jääb Eestisse ja lisaks sellele tuleb otseste ja kaudsete maksudena tagasi see sama protsent, mida nii-öelda tagasi maksti."

Sepp kergitas ka saladuseloori filmi "Tenet" võtete kohta, mis on Tallinnas hoogsalt käimas. "Õnneks on filmivõtted käima läinud. Laupäeval toimusid Linnahalli juures väga suured massivõtted. Ameeriklased on väga rahul meiega. See grupp on väga hästi tööle hakanud," sõnas Sepp. "Muidugi on kerge närvipinge, kas nii rahulikult jätkub kuni juulikuu lõpuni, aga üldiselt see seda suurt tööd ei sega."

Sepa sõnul oli massistseeni soovijaid rohkem kui osutus valituks. "Aga ma loodan, et Christopher Nolaniga on alles algus ja suuremad projektid tulevad Eestisse lähiajal. Siis saavad inimesed, kes soovivad massivõtetel osaleda, seal ka osaleda."

Filmivõtetel on olnud ka kindel reegel, et mobiiltelefon peab jääma välja ja sotsiaalmeedias ei ole info jagamine lubatud. "Seda ei tohi kaasa võtta ja Christopher Nolan isiklikult vaatab ja seda ka jälgitakse. Seal ei tohi pilte teha ega kaameraid kasutada."

Turvameetmed on ranged ja nii on iga osaleja andnud allkirja sellele, et info ei leviks. Sepa sõnul on see Christopher Nolani filmidega tavapärane. "See on suur saladuseloor, mis seda varjutab - see ei ole midagi erilist. Ka väga paljud teised režissöörid on seda õigust samamoodi kasutanud." 

Palju kära tekitanud Laagna tee sulgemise kohta ei oska Sepp aga midagi konkreetset öelda ja ei ole ka kuhugi allkirju andnud. "See leping toimub Allfilmi ja linna vahel. Aga ma tean, et läbirääkimised kulgevad väga hästi," ei oska Sepp rohkem kommenteerida. "Kõik loodavad, et jõutakse kompromissini." Kui palju, kus kohas ja millised need kompromissid on, ei oska filmiinstituudi juht hetkel öelda.

Seda ohtu Sepp ei näe, et Nolan oma võttetrupiga kokkuleppe mitte saavutamisel Eestist lahkub. "Kui me jätame Laagna tee kõrvale, siis üldiselt on ameeriklased rahul. Üldine foon on väga positiivne."

See, et Tallinna tänavatel või õhtul restoranis einestades võib kõrvallauas kohata Pattinsoni, ei ole Sepale üllatus. "Mina sain seda teada enda 15aastase tütre käest, Noored on väga altid teada saama, kus Pattinson parajasti on. Kui nemad juba räägivad, siis ta liigub Tallinnas hetkel küll."

Sepp räägib, et selline filmitööstus on Eestis esmakordne. "See kõik on meile uus algus ühele väga suurele tööstusele. Eks me peame selliseid kogemusi saama, et aru saada, kas me saame hakkama või jääme alla."

Christopher Nolan ei ole teinud siiani ühtegi filmi, mis on nii-öelda läbi kukkunud. Ma usun tema talenti väga. Need on väga originaalsed ja teistsugused. Ma loodan, et Tallinnat ja Eesti inimesi näidatakse valguses, mida me ei oska heas mõttes isegi ette kujutada."

Christopher Nolani film "Tenet" peaks valmis saama 2020 aasta suveks.