Gloria Vanderbilt 1964. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
18. juuni 2019, 10:20

Suri Ameerika moeikoon ja seltskonnastaar Gloria Vanderbilt (3)

95 aasta vanuses on surnud legendaarne Ameerika kunstnik ja moeikoon Gloria Vanderbilt.

Gloria noorim poeg Anderson Cooper - nimekas CNNi uudisteankur - teatas, et ema suri oma kodus pereliikmetest ümbritsetuna. Vanderbiltil oli hiljuti diagnoositud maovähk.

92aastane Gloria 2016. aastal koos oma noorima poja, CNNi staari Anderson Cooperiga. Foto: AP/Scanpix

"Gloria Vanderbilt oli erakordne naine, kes armastas elu ning elas seda omaenda tingimustel," seisab poja avalduses. "Ta oli maalikunstnik, kirjanik ja disainer, aga ka erakordne ema, abikaasa ja sõber. Ema oli 95aastane, kuid küsige ükskõik milliselt lähedaselt ning ta vastab, et Gloria oli kõige noorem inimene, keda nad teavad, kõige lahedam ja ka kõige moodsam," vahendab BBC News.

Vaeseks väikseks rikkaks tüdrukuks tituleeritud Vanderbilt oli XIX sajandi raudtee- ja laevandusmagnaadi Cornelius Vanderbilti lapselapselapselaps. Tema isa suri, kui tüdruk polnud kahenegi. 1934. aastal sai Gloria tuntuks ägeda hooldusõigusprotsessiga, mida pidasid New Yorgis tema ema Gloria Morgan Vanderbilt ning isa õde Gertrude Vanderbilt Whitney. Viimane jäi kohtuvõitluses, mida toonane meedia nimetas sajandi protsessiks, lõpuks peale, tõestades kohtule, et Gloria oli lesbiline ning lisaks ema ametiks kõlbmatu. 

1970. aastail tegi Gloria endale nime disainerteksade pioneerina, kuid ta oli ka andekas kunstnik ja näitleja. Neljast abielust (üks abikaasadest oli Hollywoodi lavastaja Sidney Lumet) oli Vanderbiltil neli poega. Neist vanuselt kolmas, Carter, tappis end 1988. aastal 23aastasena, hüpates välja oma perekonna kodu aknast. Ta tegi seda ema silme ees.

Gloria rääkis 2011. aastal oma poja Andersoni jutusaates, et Carteri surma üksikasjad jooksevad tal endiselt filmilindina silme eest läbi. "Oli üks hetk, mil ta ... ta ei hüpanud. Ta istus rõduserval kolmeteistkümne korruse kõrgusel. Ta muudkui vaatas alla, üks jalg maas ja teine üle ääre rippumas. Ja ma anusin teda ... ja siis ta läks nagu sportlane ja jäi üle serva rippuma. Ma ütlesin: "Carter, tule tagasi!" ja arvasin hetkeks, et ta tuleb. Aga ta ei tulnud. Ta lasi käed lahti. Oli hetk, mil mõtlesin, et hüppan talle järele. Aga siis ma mõtlesin sinu peale ja see takistas mind."