Kolm soomlast seilasid üle lahe purjelaevaga, mille sisse oli ehitatud tünnisaunVideo: Martin Ahven
Inimesed
18. juuni 2019, 12:54

ÕL GALERII JA VIDEO | TÜNNISAUNAS TALLINNA SEILANUD SOOMLASED: grill maandus merepõhjas ja kinnitusköis oleks peaaegu kaotsi läinud (10)

Esmaspäeval randusid Tallinnas sisse ehitatud tünnisaunaga purjelaevas kolm soome meest: Janne Käpylehto, Ville Haapasalo ja Antti Linnanvirta. Eelmisel nädalal purjetas motoriseeritud vanniga üle Soome lahe soomlane Markku Eklund. Kas põhjanaabritel on tekkinud uus rahvussport – tulla meile veidrate sõiduvahenditega üle lahe külla?

„Kõik algas sellest, kui hakkasin tahtma endale päikeseenergiaga elektripaati. Aga kui ma mõtlesin, kas osta see või ehitada ise, jõudsin järeldusele, et elektripaat koos saunaga on veel parem!“ meenutab Janne eelmisel aastal valminud sisse ehitatud saunaga purjelaeva. Mullu võeti just sellega ette mereseiklus Tallinna.

Samal ajal turgatas talle pähe ka tünnisaunaga purjelaeva idee. „Ma rääkisin sellest Villele, ta oli sellest mõttest ekstaasis ja siin me oleme!“ Janne ja Ville teevad koos ka kalastamisteemalist telesarja, mille tarvis seiklusest väike klipp filmiti.

Ehitus oli lihtne ja võttis aega ainult ühe päeva, kuna purjelaev on sama, millega eelmisel aastal seilati - lihtsalt saun võeti ära ja tünnisaun pandi asemele. Saun pole enam meeste valduses, vaid Helsingi lähedal asuval saarel. „Tünnisaun aga läheb minu koju, et saaksin seda edaspidi ka kasutada ja meenutada toredat purjetamist Tallinna,“ rõõmustab Janne.

Kui tavaliselt pole oma kätega ehitamine just kergete killast, siis Janne sõnul oli neil vaid üks väike probleem: "Me oleksime peaaegu selle köie ära kaotanud, millega me paadi kinni sidusime.”

Kui ehitamine läks hõlpsalt, siis merel purjetamine oli hoopis teine tera. "Lisaks köieprobleemile läks meil grill tee peal kaotsi." Nimelt uhtus suur laine grilli üle parda. Hoolimata sellest, et grill on merepõhjas, sujus ülejäänu ladusalt. "Navigatsioon töötas hästi - ükski laev ei kimbutanud meid teel ning tünnisaun läks ruttu soojaks."

Eelmisel nädalal seilas üle lahe soomlane, kelle sõiduvahendiks oli ainult vann. Küsimusele, kas üle lahe meile külla tulemisest on saanud soomlaste uus rahvussport, vastab Janne lõbusalt: "Tundub nii. See on lahe, et reisitakse Helsingist Tallinna naljakate ja huvitavate sõiduvahenditega."

Kui eestlased nautisid esmaspäeval mõnusat suveilma, siis Janne sõnul oli palju tuult ja laineid. Kuid kümme tundi kestnud reis Janne sõnul konte kangeks ei teinud. "Ilm oli hea, päike paistis, süüa oli..." Reisikaaslane Ville hüüatab naljatades vahele: "Valetab! Väga külm oli!"

Mehed valisid sihtpunktiks Tallinna juba mullu, sest Eesti tähistas enda 100. juubelit. Ville pistab omalt poolt taas vahele, et Tallinn on tore linn, mis asub üsna lähedal.

Ka Antti, kelle ülesandeks reisil oli navigatsioon, astub korraks ligi humoorikalt lisades: "Peale jäähokit otsustasime, et Stockholm on kindel ei, sest nad kaotasid meile."

Tagasi seilavad mehed sama purjelaevaga. Kui võiks arvata, et ehk selleks korraks on kõik ja otsitakse uus sihtpunkt, siis tuleb välja, et see on alles algus. "Järgmisel suvel purjetame siia kõige esimese purjelaevaga, mis töötab ainult päikeseenergiaga. Ja see näeb väga ilus välja!" ütleb Janne rahulolevalt.