Estonia tragöödias hukkusid 852 inimest. Pääsesid vaid 137.Foto: Õhtulehe arhiiv
Maailm
16. juuni 2019, 17:37

HÜVASTI! Liiklusõnnetuses hukkus Estonia tragöödias elusid päästnud sangar

Möödunud kuul Soomes Sastamalas toimunud liiklusõnnetuses hukkus mees, kelle pingutuste läbi õnnestus 25 aastat tagasi uppunud parvlaevalt Estonia päästa lõpuks 137 inimest – komandör Pasi Staff, kirjutab Ilta-Sanomat.

Staff oli Estonia tragöödia ajal ametis õnnetuspaigast 40 kilomeetri kaugusel asetsenud Üto kindlussaare komandörina. Seetõttu sai temast päästetööde juht. Mees meenutas viis aastat tagasi ajalehele, kuidas algselt lootsid nad päästa kõik merehätta sattunud, kuid lõpuks jõudsid helikopteriga Ütole vaid 24 inimest. Hukkunuid oli palju rohkem ja see murdis päästjate südamed.

„Ülesanne oli erakordselt raske ja see ei lähe kellelgi kunagi meelest. Seal oli üks ema, kes oli oma lapsest viimase hetkeni kinni hoidnud. Ta oli sellisesse asendisse kangestunud.

Kõik mõtlesid nende inimeste saatustele, meestele ja naistele. Miks pidi nende elu nõnda lõppema. Nad olid lahkunud Tallinnast Stockholmi. See pidi olema rõõmus reis. Keegi ei teadnud, et see saab olema nende viimane reis,“ rääkis Staff.

Komandör Staffi käsul transporditi Vantaa lennujaamalt 300 papist kirstu, mida hoiti seal lennuõnnetuste puhuks, Ütöle, et hukkunuid ei peaks panema kilekottidesse ja neil säiliks mingigi väärikus. Lõpuks andis meri välja 852 Estonial hukkunud inimesest vaid 94 surnukehad.

Staff hukkus 27. mail toimunud mootorrattaõnnetuses. Ta oli 56aastane. Info ilmnes alles täna, kui perekond avaldas Soome meedias surmakuulutuse.