Foto: Ilmar Saabas / Ekspress Meedia
Blogid
16. juuni 2019, 15:56

MARILYN JURMANI BLOGI | Toidukohtade silmakirjalikkus: plastkõrtest loobume, aga oma tassiga kohvi osta ei saa (23)

Lõpetasin neljapäeval kella 10 paiku stuudios jooga ja mõtlesin, et jalutan koju ning võtan teele kohvi kaasa. See oli üks minu uue aasta lubadustest: osta kohvi vaid enda kruusiga, et veidikenegi panustada keskkonda.

Kusjuures see on mul väga hästi õnnestunud! Arvestades, et näiteks Circle K-s saab oma topsiga kohvi 30% odavamalt, tundub see ainult mõistlik samm. Ka teised kohad nagu Revali kohvik annavad veidi soodustust, kuigi vaid siis, kui sul on nende juurest ostetud tass.

Aga neljapäeva hommikul olid mu tavapärased kohad veel kinni ja mõtlesin, et ostan kohvi Viru tänava McDonald'sist. Ma olen sealt varem ka kohvi ostnud ning toona oli kohviku poolel teenindav noormees alguses pisut segaduses, kui talle oma topsi ulatasin, kuid sain oma kohvi siiski kätte.

Ka seekord nägin uksest sisenedes, et sama noormees on tööl. Vahva! Läksin leti äärde, ulatasin oma tassi ja palusin ühe väikese cappuccino kaasa. Järgnes väike paus ning korraks tundus, et noormees hakkas kätt mu tassi poole sirutama. Siis aga vaatas mulle otsa ning ütles, et nemad teenindavad vaid McDonald'si ühekordsete topsikutega.

Mõtlesin, et see ei ole ju loogiline. Aastal 2019, kui kõik proovivad oma toidukohti samuti eetilisemaks (ja keskkonnasõbralikumaks) muuta. Isegi McDonald's teatas mais, et ei anna enam joogiga kõrt kaasa, aga nüüd saadetakse mind oma tassiga minema. Proovisin seletada, et see on keskkonnasäästlik, kui ma enda tassiga kohvi kaasa võtan. Aga no mingit kasu sellest ei olnud. Noormees teatas resoluutselt, et kas ostan kohvi nende topsiga või ei saa kohvi.

Ega ma tegelikult nii kohvi näljas ka olnud, seega polnud eriline vaev sealt välja jalutada ja minna kuhugi mujale. Saingi hiljem vaevata kohvi oma tassiga Coffee In'ist kaasa osta. Aga see oli hämmastav, et mis mõttes ei saa McDonald'sist jooki oma tassiga kaasa osta. See pole neile küll eriline kaotus, et ma enam sealt ei osta ning ilmselt ei päästa maailma ka ühe topsiku kasutamata jätmine, aga asi on põhimõttes. Just suurtööstused ja -ettevõtted peaksid olema suuna näitajad. Kahjuks on neil kõige suurem mõju selle üle, kuidas maailm toimib. Sellepärast häiris see käitumine mind kõige rohkem.

Eks ma proovin seda pidevalt aina rohkem jälgida, et ei kasutaks igasuguseid ühekordseid tooteid. Kohati on tootjad või asutused selle väga raskeks teinud. Isegi kui ma tahaksin osta lahtiselt puuvilju, siis on keegi otsustanud iga mandariini eraldi ära kiletada. Või kui ostan kaasa piruka, siis pannakse see paberkotti ning enne kui ma midagi öeldagi jõuan, pistetakse see paberkott veel omakorda kilekotti. Õnneks märkan aina rohkem ka seda, et tehakse paremaid valikuid ja seetõttu ongi eriti veider näha sellist tagasilangust nii suure toidukoha puhul nagu McDonald's.