LAULUPIDU - Lauri BreedeFoto: LAURA OKS
Inimesed
15. juuni 2019, 10:24

Dirigent Lauri Breede: Stig Rästa looming võiks ükskord kõlada ka suurel laulupeol (13)

"Suvi ja Pärnu käivad kokku," on Maarjamaa üks tuntumaid dirigente veendunud. Igal aastal kohta vahetav laulupidu Vaba Rahva Laul liigub selle aasta 17. augustil Pärnusse. Üles astuvad vanad tuttavad Marko Matvere, Ott Lepland, Gerli Padar, Boris Lehtlaan, Oliver Leppik, Simo Breede jt. Õhtut juhib taas Veikko Täär. Laule saadab traditsiooniliselt Urmas Lattikase bänd. Üks dirigente on sellel üritusel ka Lauri Breede.

Lauri, miks seekord Pärnu?

Selle pakub välja korraldaja Ülo Kannisto. Arutame lava olukorda, kooridele sobivat paiknemist, orkestri ja solistide esinemist. Pärnu on ilus koht. Suvi ja Pärnu käivad kokku. Püüame iga kord uues kohas teha.

Kui palju saate osaleda repertuaari valikul?

Me mõlemad pakume välja laule, mida esitada. Palju sõltub ka solistide valikust: kes saab tulla ja mida võiks laulda, kuidas seda siduda kooridega, sest kooride osatähtsus on sellel peol suur.

Kas meil jätkub isamaalisi laule, mille seast valida?

Loomulikult on valik olemas. Mõned laulud on aga nii südamelähedased, et nendeta kuidagi ei saa: Ülo Vinter „Laul Põhjamaast“, Peepe Sarapik „Ta lendab mesipuu poole“, Tõnis Mägi „Palve“ ja palju teisi.

Kuidas on laulud peo repertuaari jõudnud?

Kava saab kokku päris pika arutelu järel. Kaalume ka peo pikkust, sest liiga pikk kava väsitab lõpuks ära ja seda me ei soovi. Tänavu on ka üldlaulupidu.

Kuidas end kahe tähtsa peo vahel jõuate jagada?

Laulupeoaasta on tõesti väga mahukas. Laulud on nõudlikud ja kooridel on olnud palju õppimist. Ei taha nende indu maha tõmmata, et veel midagi päris uut ja tundmatut sundida ära õppima. Oleme valinud laulud tuntud lugude hulgast, et kõikidel oleks äratundmisrõõmu.

Millised on teie lemmiklaulud nende kahe peo repertuaarist?

Päris nii ma ei saa vastata. Minul on neid laulupidusid sellel aastal rohkem. Tartus toimuv on ka väga mahukas ja kooridel on mitmeid kontserte enne Tähtvere lauluväljaku pidu, kus ettekandele tuleb veel laule, mis Tallinnas ei kõla. Mulle meeldib Stig Rästa „Tulgu tuuled“. See võiks ükskord kõlada ka suurel laulupeol. Väga sügava sisuga tekst ja imeilus meloodia.

Kuidas on Vaba Rahva Laul kaheksa aasta jooksul arenenud?

Mina osalen neljandat korda. Olin kuulnud, et Saaremaal on üks väga hakkamist täis mees, kes korraldab nii suurt kontserti. Ma esialgu ei uskunud, et see nii hea välja kukub. Täna ma ei kahetse ja olen kogu oma jõuga Ülo Kannisto ettevõtmisel abiks. Ülo ehitab juba teist korda lauljatele lava. Pärnus see puudub ja ei tahaks kuulajatelt ära võtta nende istekohti. Pealegi on akustiliselt lava ehitus õigem. Ehk Pärnu kaaluks edaspidi oma laululava ehitust, siis oleks ka teistel kooridel rohkem asja Pärnusse.

Vaba Rahva Laulu kava on turvaliselt hea. Esinevad solistid ja koorid ning kuulajad saavad kaasa laulda. Tunda end osalisena suure kontserdi sees, mis on pühendatud meie VABADUSELE. Me oleme end laulnud 150 aastat tagasi rahvaks ja nõukogude ikke alt vabaks. Laulupidu on meie olemus ja südametunnistus.

Kuidas puhkuse veedate?

Sobiks ütelda Raimond Valgre laulusõnadega, et puhkuse veedan… Tegelikult teen koduseid töid. Elan kodus maal, veidike ehitus- ja remonditöid. Niidan muru, naudin vaba aega perega, sest olen viie lapse vanaisa.

LAULUPIDU - Lauri Breede Foto: MATI HIIS