Jüri PihelFoto: Robin Roots
Tele
14. juuni 2019, 16:57

Jüri Pihel Kanal 2 skandaalsest telemängust: eks sealt tahetakse raha teenida (5)

"Tarbija või vaataja peab alati väga selgelt teadma, mida talt küsitakse, kuhu ta raha läheb, mida ta selle eest saab. Kui nende asjadega on korras ja kõik on seaduslik, siis edasi on telekanali küsimus, kas ta tahab reitingut või lihtsalt raha saada," kommenteerib telerežissöör ja -produtsent Jüri Pihel küsitavusi tekitanud telemängu "Mängi ja võida". "Telekanalile ei saa iseenesest seda ette heita. Kui mäng on hästi tehtud, siis andku tuld!"

Postimees Grupi AS telekanalid Kanal 2, Kanal 11 ja Kanal 12 lasid eetrisse võistlusmängu "Mängi ja võida", kus inimesi kutsutakse üles saatesse helistama ja küsimusele vastama, et võita 30-500 eurot. Iga kõne maksab 1,50 eurot, seda ka siis, kui helistaja eetrisse ja küsimusele vastama ei pääse.

Jüri Pihel ei ole saate nüanssidega kursis, küll aga võib ta teoreetiliselt öelda, et mis tahes tarbijamängud Eestis ja teistes Euroopa Liidu riikides, saab lahterdada kaheks: ühed on osavusmängud ja viktoriinid. "Need on sellised, kus inimene saab auhinna oma teadmiste ja võistlemise ees. Nagu sport - kui inimene saab seal mingeid auhindu, siis see on nagu spordiauhind. Ja kogu selle mängu korraldamine käib teatud reeglite järgi nagu igasugused avalikud võistlused ja konkursid." Teised mängud on nagu loteriid, kus inimene teeb rahalise panuse. "Siis rakenduvad seal igasugused lotomängu reeglid. Need on väga karmid ja neid rahandusministeerium väga hoolikalt jälgib," teab Pihel öelda.

"Kui sa maksad märkimisväärse summa, ja poolteisteurot on suur summa, ja selle saate auhinna fond moodustub sissemakstud rahast, siis on see panustamine," räägib Pihel. "See on nagu loteriis osalemine, kus sa ei pea mängus osalemises väga palju vaeva nägema ja lõplik võit sõltub suurel määral juhusest, siis on see võrreldav igasuguse loteriiga."

Piheli sõnul on need kaks mänguvormi majanduslikult ja olemuslikult täiesti erinevad. "Igasuguste loteriitüüpi mängudel, kus maksad raha ära, peab kindlasti sinu raha õigesse kohta jõudma. Kui sa selle raha panustad sellesse mängu, siis pead saama ka selles mängus osaleda," on Pihel kindel. "Ei saa olla sellist varianti, et raha võeti, aga mul ei ole võimalik osaleda."

Kommertskanal valib ise, kas püüda reitingut või raha

"Igasugused mängud, kus inimene raha sisse peab maksma, peavad olema selged, ühemõttelised. Peab olema arusaadav, mis mäng see on. Kas on see panustamisemäng, kus võiduvõimalus suureneb või on see viktoriin, kus mängu sissesaamiseks piisab ühekordsest summast," selgitab Pihel.

Telerežissööri sõnul on see tänapäeval üsna libe tee. "Niipea, kui tegemist on hasartmänguga, on ühed reeglid. Kui tegemist on viktoriiniga, on teised reeglid. Aga selge peab ta igaljuhul olema. Kui mingi raha haihtub, ilma võimaluseta osaleda, mingit märki sellest maha ei jää, siis see kõlab läbimõtlematult," leiab Pihel.

"Kommertskanal vaatab alati, mida see ekraaniminuti jaoks tähendab. Selliste interaktiivsete mängude puhul mingit suurt reitingut ei oodata," teab Pihel. "Eks sealt tahetakse raha teha ja teenida. Kui kellaaja mõttes suurt reitingulootust pole või ei taha kulutada, selle asemel ainult teenida, siis miks mitte? Kõiki asju võib teha. Lihtsalt reeglid peavad hästi selged olema - eeter on ikka tähtis ja püha asi. Täiesti mõttetute asjade peale pole seda mõtet ka raisata. Muidu võiks midagi muud teha," naerab Pihel.