Foto: Heiko Kruusi
Blogid
14. juuni 2019, 00:16

Kuidas peeti Eesti esimene laste laulupidu (1)

Ilm oli ilus 2. juunil (praeguse kalendri järgi 14. juunil) 1870, kui Tartumaal Kabinas peeti esimene ilmalik lastelaulupidu Eestis. Innustust saadi aasta varem olnud ja hästi korda läinud esimesest üldlaulupeost.

Eesti Postimees kirjutas paar nädalat hiljem: „Paljo lapsi, veel enam vanno igga karva kue sees sest osa võtsid ja ni suurt lastepiddo mujal ep olla olnud egga vähhemas kohas ka võimalik ei sa ollema. Kes ial võis, läks Kabbinale. Seal ei olnud mitte tuhhande, vaid mitme tuhhande visi inimesi koos. Aurolaev Peipus, suur paatloddi köiega taga, ei saanud varra hommikust õhtuni ja terve ö veel takka järele hinge rahho. Dorpat ja Aleksander kord minnes ja tulles veel abbiks pidid ollema. Sellegipärast piddid veel paljo innimesi maanteed pidi minnema ja tullema.“

Maantee olnud lausa vankritest ummistunud, nii palju oli tulijaid.

Kabina mõisa pargis peetud lastelaulupeo üldjuht oli Tartu-Maarja kihelkonna pastor Adalbert Hugo Willigerode. Tema oli esitamiseks valinud paarkümmend saksa laulukest ning kirjutanud neile eestikeelsed sõnad. Laulupeo avas noorte ja täiskasvanute segakoori võimas laul „Me püha on käes!“. Õhtupoolse võistulaulmise parimad olid Väägvere koolikoori kõrval ka kihelkonnakooli, Tammistu ja Luunja koolikoorid.