Rainer Rob SirelFoto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
13. juuni 2019, 12:19

TAAS LAVAL! Möödunud aastal bassimehe kaotanud ansambel Kosmikud leidis uue bändiliikme sõprade ringist (4)

"Eks see asi võtab ilmselt ülejäänud Kosmikute meestele aega, et üle saada. Loodetavasti läheb kõik edaspidi hästi," räägib vähem kui aasta tagasi traagiliselt hukkunud bassimehe Raivo Rätte ehk Kõmmari asemel bändiga liitunud Rainer Rob Sirel suvisteks esinemisteks harjutades. Ansambel astub üles neljal kontserdil Eestimaa eri paigus. 

Kosmikute trummar ja Raadio 2 peatoimetaja Kristo Rajasaare räägib, et eelseisvad kontserdid ei jää kindlasti ühekordseks projektiks ja uue bassimehega tehakse juba ka värsket muusikat. "Pikemalt ei ole seal midagi rääkida. Hetkel on alles esimesed proovid tehtud," jääb Rajasaare napisõnaliseks.

Sirel oli Kosmikutega laval juba möödunud aastal, Kõmmari mälestuskontserdil. "Meil oli seal kokku tol korral viis bassimeest. Temaga klappis kõige paremini," ütleb Rajasaare.

Kristo Rajasaare Foto: Teet Malsroos

"Me oleme tegelikult kõik vanad sõbrad," ütleb Kosmikute uus liige Rainer Rob Sirel. Mees lisab, et tegelikult lausa sugulased: Rainer on abielus Kristo Rajasaare õega.

Kui Kõmmari mälestuskontserdid olid plaanis, pöördusid ansambliliikmed ka Sireli poole. "Loomulikult olin ma nõus - hea eesmärgi nimel ikka teen. Kuidagi klappis meil see asi väga hästi."

Rainer Rob Sirel Foto: Tiina Kõrtsini

Edasi läks Sireli sõnul kõik väga loomulikult: "Aasta alguses läksin juba proovi ja jäin nende ridadesse."

Sirel elab Tartus, kus peab plaadipoodi Grammophonetree. Lisaks Kosmikutele on mees ka rokkbändis DND.

See, et Sirel läks asendama surnud bändiliiget, ei ole temas negatiivseid tundeid tekitanud. "Ebamugav tunne kindlasti ei ole. Mõtlesin, et kui minul endal peaks midagi juhtuma, siis ma ei tahaks, et bänd seisma jääks. Loodan, et leitaks siis minu asemele vääriline asendaja," räägib Sirel. "Kui oled mitukümmend aastat bändi teinud ja sõber saab traagiliselt surma. Kui otsustad, et sa bändi ka enam edasi ei tee ja sul pole ei bändi ega sõpra, siis ei olegi enam midagi alles. Pigem proovida edasi minna, see aitab sellest tragöödiast kergemini üle saada."

Sirel sõnab, et ühines Kosmikutega eelkõige pillimängu võimaluse ja hea seltskonna pärast. "Proovides on olnud vaib positiivne. Eks see asi võtab ilmselt ülejäänud Kosmikute meestele aega, et üle saada. Loodetavasti läheb kõik edaspidi hästi. Oluline on see, kas on keemia või mitte. Hetkel tundub, et kõik klapib."

Sirel tundis Kõmmarit ka isiklikult. Mingil perioodil oli ta DND mänedžer. "Kõmmar oli meie kõigi sõber," ütleb Sirel. 

Kõmmar suri 19. juulil 2018. Homme, 14, juunil, oleks mees saanud 49aastaseks.