Sting Saku suurhallisFoto: Tiit Tamme
Inimesed
12. juuni 2019, 21:13

GALERII | Sting Tallinnas: rapsimist laval oli piisavalt, hingestatust vähem (5)

Eile Saku suurhallis Euroopa tuuri „My Songs“ raames kontserdi andnud Sting väisas Eestit juba viiendat korda, kuid et fännid on lauljale, heliloojale ja ansambli The Police asutajaliikmele jätkuvalt lojaalsed, andis tunnistust pea pilgeni täismajale antud Stingi kontsert.

Nagu eelnevalt lubatud, tulid esitusele suurimad hitid nii Stingi soolokarjäärist kui ka bändi The Police loomingust. Ning kui juba kontserdi kolmeks esimeseks palaks on „Message In A Bottle“, „If I Ever Lose My Faith In You“ ja „Englishman In New York“, pole raske arvata, et publik on pihus. Saal lööb korraks valgeks ning on tunne nagu kogu see rahvas püüaks suurhalli katust kõigutada.

Vanameister ise rahva innukast kaasaelamisest väga kaasa ei lähe, justkui teades oma väärtust. Et nii peabki olema. Vahetades fännidega siiski paar fraasi ning laulja tunnustuseks tuleb öelda, et ta teab, kus esineb: lavalt kõlab nii Estonia kui Tallinn.

Küll ei saa ma aru nendest innukatest Stingi (ja The Police) poolehoidjatest, kes selle asemel, et muusikat nautida, telefonidega pilte klõpsivad või videoid teevad. Kogu nende vaev ja energia läheb sellele, aga tulemus on nagu on. Olgu sul see vidin siis nii vinge kui tahes.

Sting ja ta saateansambel laval mingit imetehnikat, kui prožektorid välja arvata, ei kasuta. Mis omamoodi sümpaatnegi, sest muusika räägib ju enda eest – kui sügavale klišeesse laskuda. Lavavalgusele vastab publik oma „prožektoritega“, siis kui kõlab esimene ballaadilik „Fields of Gold“ ning saalis süttivad sajad ja sajad telefonide taskulambid.

Ja nii edasi, tempokamad lood vaheldumisi järgmiste ballaadidega. Kõik töötab, aga kuidagi liiga õlitatult, ilma väikse kõrvalkriginata. Rapsimist laval justkui on, hinge on aga vähe. Või vähemasti hingestatust. Või on lood liialt vähetuntud, nii et isegi tagalauljate ennastunustav ergutamine saali enam liikuma väga ei pane.

Kuni tuleb „Roxanne“ ja lisalugude sarjas „Every Breath You Take“. Nüüd on rahvas saanud, mida on oodanud, saanud täie raha eest, pea kõik Stingi hitid on kõlanud. Kui bänd viimaks viisakalt lava ette kummardama tuleb ja tuled saali peale lastakse, on selgemast selgem: rohkem ei tule midagi. Ega nõutagi, vaid minnakse rahulikult laiali.

Viimati esines Sting Eestis 2017. aastal turnee „57th & 9th Tour“ raames. Eks näis, mitu aastat teda tuleb taas oodata.

Ansambli The Police liikme ja sooloartistina on Sting pälvinud 16 Grammy auhinda, viis Brit auhinda, Kuldgloobuse, Emmy ja olnud parima loo Oscarile nomineeritud neljal korral.