Kadri Simsonist saab uus Eesti eurovolinik.Foto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
12. juuni 2019, 19:14

LIPUSAAGA: Kadri Simson tahaks riigikogus näha Euroopa Liidu, NATO ja ÜRO lippe (71)

Riigikogu vaidles täna kaks tundi selle üle, kas Toompea lossi Valges saalis peaks sinimustvalgete trikolooride kõrval seisma ka Euroopa Liidu tähelipud. Tulevane Euroopa Komisjoni volinik Kadri Simson otsustas hääletamisest loobuda ja ütles hiljem, et taoline otsustamine polnud parlamendile kohane.

Lipusaaga sai alguse kas 2017 suvel või 2019 kevadel – oleneb kelle vaatenurgast läheneda. Seoses Eesti eesistumisega toodi Valgesse saali rahvustrikoloride kõrvale Euroopa tähelipud. Need jäid sinna ka pärast eesistumise lõppu, kuniks tänavu 29. aprillil andis riigikogu esimees Henn Põlluaas (EKRE) korralduse lipud taas sinimustvalgete vastu välja vahetada. Päev hiljem tegi Reformierakonna fraktsioon ettepaneku varasem seis taastada.

Enne riigikogu suvepuhkusele minekut jõuti lõpuks teema arutamiseni. Korraldati kaks hääletusvooru: esimeses kaotasid euroliidu lippude tagasiihkajad häältega 32:34, teises kõige napimalt 38:39.

Üks rahvasaadik, kes oma meelsust ei näidanud, oli Kadri Simson (Keskerakond). Peagi on Simson riigikogust lahkumas, et asuda Eesti esindajaks Euroopa Komisjonis ning sellega seoses astus ta istungi lõpus ka kõnepukki. Opositsioon kasutas võimalust küsida poliitikult arvamust lipusaaga kohta.

„Ma üldiselt olen veendunud, et selline arutelu formaat, nagu meil siin lippude üle oli, ei mõju hästi ei riigikogu üldisele kuvandile ja ei ole ka mõistlik asjade lahendamise viis,“ vastas Simson. „Kui ma saan soovitada riigikogu juhatusele midagi, siis ma soovitaksin vaatamata sellele valimistulemusele panna töösse esialgu kõigile fraktsioonidele sobinud kompromissi, et Eesti parlamendis oleks aukohal kõigi oluliste organisatsioonide ja ka Eesti Vabariigi lipud ning see aukoht on kohe meie sissepääsu juures. Ma arvan, et olukorras, kus meid just valiti ka ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks, võiks seal olla NATO ja Euroopa Liidu lipu kõrval ka ÜRO lipp.“

Simson kasutas mõned minutid hiljem võimalust oma seisukohta täpsustada: „Ma arvan, et selline hääletus riigikogu saalis ei olnud kohane, aga ma arvan, et riigikogus on koht kindlasti olemas ka Euroopa Liidu lipu jaoks ja seda, et Euroopa Liidu lipp pannakse auväärsele kohale, seda ma toetan. Ma toetan ka seda alternatiivi, mis välja käidi, et küsimus ei ole ainult ühes organisatsioonis, kuhu me kuulume, vaid neid organisatsioone on veel mitu.“