Vladimir Žirinovski tööpostilFoto: Itar-Tass/Scanpix
Maailm
12. juuni 2019, 21:39

KAVAL SKEEM: Žirinovski perekonnale kuulub kümnete miljonite väärtuses deklareerimata kinnisvara

Siinmail on Vene poliitik Vladimir Žirinovski tuntud ennekõike oma värvika, et mitte öelda räuskava kõnepruugi poolest, millest saavad sageli oma osa kõik Venemaa kujuteldavad vaenlased Eestist Ukrainani. Häälekas poliitik pole aga teatanud kogu talle kuuluvast kinnisvarast, registreerides osa sellest kavalalt oma abikaasa nimele, kellega on aga enda sõnul abielus ainult kiriku, mitte riigi silmis.

Vene liberite ehk Liberaaldemokraatliku Partei asutajast ja liidrist Žirinovskist kirjutab organiseeritud kuritegevusele ning korruptsioonikuritegudele keskenduv ajakirjanike ning uurijate ühendus OCCRP (Organised Crime and Corruption Reporting Project). Nende andmeil omab Žirinovski perekond umbes 135 miljoni dollari (u 119,53 miljoni euro) väärtuses deklareerimata kinnisvara.

Vene riigiduuma liikmed peavad avalikustama neile, nende abikaasadele ning lastelegi kuuluvad varad. Härra Žirinovski ning tema poeg Igor Lebedev (samuti duuma liige) aga on osa oma varadest peitnud üsna kavalalt: naissoost elukaaslaste nimel on suured varandused, ausateks abielunaisteks pole mehed daame aga ametlikult teinud.

Varade hulka kuuluvad näiteks villa Hispaanias, hotell Ibizal ja mitu lukskorterit Moskvas. OCCRP uurijad osutavad sellele, et Žirinovskite perel on sissetulekut kõvasti rohkem, kui ametlikult teada annavad. Žirinovski pressisekretär ei soovinud OCCRP küsimustele vastata, kõnealuseid naisterahvaid ei saanud nad samuti kätte.

Vladimir Žirinovski lahutas oma abikaasast ja Igori emast Galinast ametlikult 1976. aastal. Hiljem leppis paar jälle ära ning abiellus 1996. aastal uuesti kirikus toimunud tseremoonial. Kuid Žirinovski teeks siinkohal olulise märkuse: tema „kiriklikku abielu“ ilmalikud seadused ei puuduta.

Ka ei puuduta euroliidu sanktsioonid Galina Lebedevat, Žirinovski kiriklikku abikaasat ning naine saab rahumeeli Euroopas reisida ja äri teha. Naisele kuulub ka mitu Vene ettevõtet, millest suurem osa näib olevat seotud kinnisvaraga.

Igor Lebedevi pressisekretär ei eita, et Lebedev ja Grišajeva on omavahel lähedased, kuid abielus nad pole. Tema sõnul on Grišajeva arvukad varandused ostetud ainult naise enda raha eest, mille ta teenis profikorvpalluri karjääri jooksul. Kuid arvestades seda, milline on Vene korvpallurite sissetulek ning et Grišajeva varad ulatuvad kümnetesse miljonitesse dollaritesse, on see üsna kahtlane. OCCRP reporteriga kõnelenud korvpallimänedžer Sergei Tarakanov kommenteeris, et Grišajeva tasemel mängija teeniks ühe hooaja jooksul võib-olla paar miljonit rubla, kuid kindlasti mitte miljoneid Ameerika dollareid. Miljon rubla on väärt pisut üle 15 000 dollari.