Foto: Kuvatõmmis
Film
12. juuni 2019, 11:45

VALES ELAMINE: kõik, mida tead Nolani kuulsaima plahvatuse kohta, on väär! (1)

Suurejoonelistes Hollywoodi möllufilmides juhtub ikka vahel, et algul ei saa vedama ja pärast ei saa pidama. Kui märuliratas veerema lükatakse, ei piirduta alati vaid tühipalja näopeksu ega püssipaugutamisega, vaid piilutakse ka lõhkeainete suunas.

Ka vaikselt Tallinnas asjatav Christopher Nolan on oma karjääri jooksul siin-seal paar parajat reaalset purakat hõbe-ekraanile kandnud. Äkki teeb ta seda ka Maarjamaal?

Nolani filmide vast kõige legendaarsem plahvatusstseen pärineb varjudes hiiliva Batmani hingeelu lahkavast „Pimeduse rüütlist“. Stseen kujutab seda, kuidas Heath Ledgeri poolt kehastatav Jokker jalutab medõeks riietatuna haiglast välja, samal ajal kui hoone tema selja taga vaikselt turtsudes sähvatusi ja leeke välja sülitab.

Maja ette jõudes paugud vaikivad ning segadusse sattunud Ledger keerab selja, laiutab käsi ja peksab detonaatorit. Selle peale algavad järgmised paugud ning suur haiglahoone lendab suure tulepahvaku saatel kildudeks.

Veel tänase päevani leidub inimesi, kes arvavad, et tegemist oli pisut untsu läinud stseeniga, mille Ledger oma improviseerimisega veelgi ägedamaks tegi. Nimelt rääkisid naised saunas, kuidas detoneerimine (milleks oli vaid üks võimalus) ei õnnestunud täielikult ning Ledgeri segaduses olek on autentne.

Kahjuks või õnneks on tegemist aga totaalse udujutuga. Ekraanile jõudnud lahenduseni jõuti seetõttu, et Ledger reaalsete plahvatuste taustal majast välja kõndida saaks. Oleks kõik laengud korraga õhitud, oleks mees ühes hoonega ribadeks kistud.

Seega – stseen on varem viimse pisidetailini paika pandud ja välja mõõdetud ning juhuse hooleks pole jäänud mitte kui midagi!