Märt AguFoto: Tiit Tamme
Inimesed
12. juuni 2019, 17:06

Märt Agu: tantsupeo korraldamine on hullem kui peaministri töö (4)

Mai algul avaldati tänavusele üldtantsupeole pääsenud tantsurühmade nimekirjad. Peolt jäi välja üle 200 tantsurühma ja nii mõnedki tantsijad avaldasid meedias selle üle pahameelt. 2011. aastal tantsupeo pealavastajaks olnud Märt Agu sõnab, et räägib oma juhendatavatele rühmadele, et alati ei peagi tantsupeole saama. 

Märt Agu juhendatavatest rahvatantsurühmadest, mille koguarvu ta avaldada ei soovi, pääses peole viis. "Osa olidki esmakordsed projektid ja võib-olla sai ise tehtud valesid otsuseid ja valitud vale liik," ütleb Agu. Tänavu said tantsijad ja tantsuõpetajad ise otsustada, millises liigis peole kandideerivad - igal liigil oli oma repertuaar, ning valiti omale jõukohaseim. "Alati ei peagi peole saama. Mina tegin kõigile kohe selgeks, et läheneme protsessile, mille kulminatsiooniks võib olla tantsupeole pääs, aga võib ka mitte olla," kinnitab Agu. 

Mitmed tantsijad on avaldanud pahameelt, et tantsupeole pääsemiseks tuleb läbida konkurss, mille tulemusena osa neist, kes terve aasta agaralt tantse õppinud on, lõpuks siiski peolt kõrvale jäävad. Märt sõnab, et tegu ongi konkursiga. "Tantsus ei olegi võimalik üks-ühele konkureerida, see on maitse küsimus."

Märt ise on tantsupeol käe külge pannud väga erinevatele ametitele, alustades maskotiks olemisest ja lõpetades üldjuhi-pealavastaja omaga. Mees tunnistab, et kuigi ta on peaaegu nõus otsusega, et mõned tema rühmad Kalevi staadionil kohta ei saanud, on ta siiski kurb. "Loodan südamest, et teised toredad Eesti tantsujuhid on sama agarad kui mina ja mõtlevad igapäevaselt, kuidas oleks võimalik Kalevi staadionit suurendada või kas oleks võimalik sinna mahutada rohkem tantsupeolisi. Jääme ainult lootma, et tulevik on helgem ja tantsijaid mahub sinna rohkem."

Küsimusele, kas tulevikus mõeldakse välja paremad lahendused, et niivõrd palju tantsijaid välja ei jääks, vastab ta lootustandvalt: "Rongkäikude lavastuste ja ööbimiskohtade organiseerimine on suur töö. See on raske ja veel hullem kui peaministriamet. Alati on olemas väljapääsud, ning nende suunas tuleb püüelda."

Agu lisab, et kui varem ütles vanasõna, et tark õpib teiste vigadest, loll enda omadest, siis nüüd saab olukorra kohta öelda, et tark õpib enda vigadest, loll ei õpigi. "Loodame, et tuleb paar korda reha peale astuda, otsida erinevaid võimalusi ja küll üks hetk see sähvatus tuleb."