Foto: AFP/Scanpix
Maailm
11. juuni 2019, 22:25

Maailma kalleim maal Jeesusest ehib saudi printsi jahti (10)

New Yorgis 2017. aasta novembris enampakkumisel kõigi aegade rekordhinnaga – 450 300 000 dollarit (u 397 miljonit eurot) – müüdud Leonardo da Vincile omistatav maal „Salvator Mundi“ (pildil) kadus pikaks ajaks kunstisõprade vaateväljalt.

Nüüd selgus, et see ripub Saudi Araabia printsi Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saudi hiiglaslikul jahtlaeval Serene (meeskonnas on poolsada madrust). Kuus aastat tagasi oli „Salvator Mundi“ esimest korda müügis. Toona ei leitud, et tegu on Leonardo tööga ja see müüdi vaid 45 naela ehk poolesaja euro eest.

Prints ostis jahtlaeva Serene Stolitshnaya Vodkaga miljardäriks saanud venelase Juri Šefteri käest.

Paistab, et printsile meeldib Jeesust kujutav teos, sest tegelikult oli algselt plaanis see Abu Dhabi kunstimuuseumis rahvale vaatamiseks üles panna. Araaia Ühendemiraatide pealinna kultuuri- ja turismiosakonna direktor Mohamed Khalifa al-Mubarak rääkis The Guardianile, et 2018. aasta septembris saavad kõik soovijad maali imetleda. „Ootame väga, et saame tervitada inimesi nii lähedalt kui kaugelt, et nad saaksid selle ilu imetleda,“ sõnas al-Mubarak uhkelt. Vaid paar nädalat enne avamistseremooniat tuli aga teade, et „Salvator Mundi“ siiski ei jõua Abu Dhabisse. Kuni tänaseni pole ka tulnud ühtki teadet sellest, et prints lubaks muuseumil oma kallist ostu ilmarahvale näidata. Nii et esialgu jääb see kaunistama vaid tema laevukest ning rõõmustama tema külaliste südameid.