Weekend Festival Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
11. juuni 2019, 11:05

TOP 5 | Pillid kotti ehk Festivalid, mida enam ei toimu (7)

Esmaspäeval selgus, et palavalt oodatud linnafestival Sweet Spot jääb ära. Festivali saatus jäi üürikeseks, sest toimus vaid korra. See pole aga ainus festival, mis oma pillid kokku pakkinud on.

Weekend festival

2015. aastal esmakordselt Pärnu rannas toimunud Weekend festival vallutas koheselt rahva südames ja tõi kohale tuhaneid inimesi. Kui veel möödunud sügisel arutleti selle üle, kas Weekend võiks Pärnu rannast kolida Tallinnasse Stroomi randa, siis õige pea tuli välja, et festival on suurtes võlgades. Juba aasta alguses antigi sisse pankroti avaldus ja sai lõplikult selgeks, et Weekendi Eestis enam ei toimu.

Weekend Festival Foto: Jörgen Norkroos

Õllesummer

Möödunud suvi jäi ka Õllesummerile viimaseks. Esimest korda toimus Õllesummer 1994. aastal. Kolm päeva kestnud festivali kava mahtus ühele väljaprinditud A3 lehele. Esimesel kahel aastal peeti üritust Eesti Näituste Messikeskuses ja 1996. aastal kolis see Lauluväljakule. Pärast festivali 25 tegutsemise aastat teatas selle korraldaja Marje Hansar, et legendaarne Õllesummer ei toimu enam mitte kunagi.

Õllesummer 2018 Foto: Stanislav Moshkov

Augustiunetus

Tänavu veebruaris teatasid festivali Augustiunetus tegijad, et 9 aastat Pärnus toimunud festivali sel aastal ei toimu. „Pärast üheksat aastat on meie suurim soov endale ja Augustiunetusele pisut puhkust ja hingetõmbeaega lubada. Tegelikult on see suisa tungiv vajadus ja põhjalikult kaalutud ühine otsus. Aeg on pausi pidada, sõbrad, ja ütleme seda nukker-kergendava veendumusega.” sõnasid nad oma teates toona. Peamine põhjus on see, et üha kasvav sündmus nõuab aina suuremat jaksu ja jõudsamat ettevalmistust ning tiim ei suuda seda hetkel oma aastaringsesse aastarütmi mahutada.

Tänavafestival Augustiunetus 2017 Foto: Meisi Volt

Rabarock

Rabarock, mis toimus juuni esimeses pooles, oli omal ajal populaarseim rokkmuusikafestival. 2005. aastal algustanud üritus kestis esialgu vaid viis aastat, sest 2010. aastal otsustasid korraldajad majanduskriisi tõttu festivali ära jätta. 2011. aastal toimus see taas, kuid 2012 aasta jäi sellele viimaseks. Kahjumisse jäänud korraldajad lootsid toona tagantjärele sõlmida tasusid alandavaid kokkuleppeid. Festivali uuesti aga ei tulnud.

Rabarock 2012 Foto: Ekspress Meedia/ Tiit Blaat

Rock Summer

1988-1997 aastal toimunud Rock Summer oli omal ajal tõeline muusikaürituste lipulaev. Tallinna Lauluväljakul toimunud muusikafestival jäi ära vaid 1990. aastal ebakindla poliitilise olukorra tõttu. Esimene Rock Summer kandis alapealkirja "Glasnost 88" ning oli külastajatele tasuta. Hinnanguliselt käis seal kolme päeva peale kokku 150 000 külastajat. 1997. aastal läks Makarov Muusik Management pankrotti ning seega jäi selle aasta Rock Summer viimaseks. 2013. aastal korraldati ka Rock Summer 25, kuid see põrus totaalselt.

Rock Summer 25 Foto: Tiina Kõrtsini