Foto: Robin Roots
Blogid
11. juuni 2019, 00:08

Kuidas tudeng presidendile esindusruume kavandas (1)

„Fantastiline Tallinn“ pealkirjastas Maa Hääl 11. juunil 1934 ülevaate tehnikaülikooli eelkäija Tallinna tehnikumi tosina lõpetaja projektidest.

Johannes Ilmas projekteeris Toompeale riigipea elu- ja esindushoone. See pidi tulema nurgakrundile Kaarli ja Komandandi tänava ning Lossiplatsi vahel kogudusemajade asemele. Ehitusalasse ei jäänuks Nevski katedraal.

Riigipea eluase olnuks väljast kolme-, aia poolt neljakorruseline ja mahutanuks 700 inimesele mõeldud peo- ja 150 inimest võõrustava banketisaali, kus söögilaua pikkus olnuks ligi 50 meetrit. Saale võis ühendada, orkester mahtunuks rõdule. Hoones oli ruume presidendi kantseleile (adjutandil eraldi kabinet riigipea kõrval) ja arhiivile. Presidendi enda tarvis oli mõeldud kaheksa tuba, kuhu pääsenuks Kaarli tänavalt läbi kaht iluaeda ühendava sammaskäigu, kus seisnuks ka vahelduva veega hiigelakvaarium. Magamisruume kavandas Ilmas seitse nii riigipea enda kui ka tema erakülaliste jaoks. Igas neist olnuks vannituba ja riietusruum.  

Gaasivarjendeid olnuks koguni kolm: üks riigipea enda tarvis, teine külalistele, kolmas komandandi ja adjutandi peredele. 

Maksma oleks ehitis läinud üle miljoni krooni. Kiideti ja põlati kalliks. Presidendile jäi eluasemeks Kadrioru loss.