Raske töö erakonna juhtimisel Jevgeni Ossinovski ja Triinu Ossinovski pere ei lõhkunud. Foto: Julia Bogacheva
Eesti uudised
10. juuni 2019, 11:56

NÄDALAVAHETUSE POLIITPÄRLID: Ossinovski pääses põhjajoomisest, Helme kiitis kaabusid (21)

Vaatamata puhkepäevale ja kenale ilmale, ajasid poliitikud ülikonnad selga ja pidasid erakondade üldkogusid: viimane nädalavahetus möödus tegusalt nii sotsiaaldemokraatidel, EKREl, Isamaal, Reformierakonnal kui Vabaerakonnal.

Sotsiaaldemokraadid valisid erakonna üldkogul oma uueks esimeheks Indrek Saare. Üldkogu pidas ka Reformierakond, kus partei kinnitas valmidust teistsuguse ja parema valitsuse moodustamiseks. Isamaa volikogul valiti aseesimehed. Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) kongressil rõhutasid juhid, et erakonna liikmetele on põhjust tunda uhkust.

Jevgeni Ossinovski. Foto: Martin Ahven

„Insulti ei saanud, põhja ei joonud, pere on koos. Aitäh, Triinu, sa oled parim. Tegin esimehena kõik, mis oskasin, nüüd on teiste kord.”

Need olid sotsiaaldemokraatide esimehe ameti maha pannud Jevgeni Ossinovki lahkumissõnad erakonnal üldkogul, kus tema mantlipärijaks valiti Indrek Saar. Viimane alistas heitluses nii Riina Sikkuti kui Lauri Läänemetsa.

Ossinovski tõi välja ka kolm põhjust, miks sotsid riigikogu valimistel enda süü läbi põrusid: kontekstist välja rebitud alkoholiaktsiisi tõus, uued maksud ja brutaalse populismi tõus Euroopas.

Erkki Keldo. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

“Meie oleme valmis, et pakkuda koostöös teiste erakondadega Eestile paremat valitsust, mis arendaks Eestit, mitte ei tegeleks meie ühiselt saavutatu lõhkumisega.”

Reformierakonna peasekretär Erkki Keldo kinnitas erakonna üldkogul, et eesmärgiks on valijatele antud lubaduste täitmine ja Eesti elu arendamine.

“Usun, et Eestis on tuhandeid inimesi, kes tahavad, et kõikide inimeste vabadused, väärtused ja põhiõigused oleksid kaitstud ning oleksid valmis meid toetama, et Reformierakond selle eest seisaks,” prognoosis Keldo oma sõnavõtus.

Pille Lill. Foto: Tiina Kõrtsini

"Kui me ei arenda oma maaelu, siis meil ei ole mõtet elada sellel maal.”

Isamaa volikogul aseesimeheks valitud Pille Lill rääkis "Aktuaalsele kaamerale", et tal on südamel mitmed punktid, mis käsitlevad regionaalpoliitikat ja rahvamajade arendamist. „Eesti maa vajab maainimesi ja mitmekülgset kultuuri.”

Lisaks kinnitati Isamaa aseesimeesteks Urmas Reinsalu ja Heiki Hepner. Peasekretärina jätkab Priit Sibul, volikogu esimehena Sven Sester.

Mart Helme. Foto: Tiit Tamme

„Ilma teieta, head erakonnakaaslased, ei ole kaabud Eesti poliitikas mingi arvestatav jõud.”

EKRE esimees Mart Helme pidas kongressil kõne, milles vaatas tagasi erakonna kujunemisloole ja arengule – seda hoolimata vaenulikust meediakajastusest. „Aga me ei jätnud jonni. Kuigi peavoolumeedia meid valdavalt ignoreeris, ei teadnud ei ajakirjanikest ninatargad ega poliitilised konkurendid, et meie tegelik töö polnudki niivõrd avalikkusele mõeldud.”

Helme jätkab erakonna juhina, aseesimeesteks valiti tagasi Martin Helme, Jaak Madison ja Henn Põlluaas.

Ruuben Kaalep. Foto: Martin Ahven

"Mis takistab meie rahvuslikul ühtekuuluvustundel ennast väljendamast? Need on need samad jõud, mis õõnestavad meie valitsust ja võitlevad vastu kõigile radikaalsetele poliitilistele muutustele, mida Eesti päästmiseks on hädasti vaja.”

Ruuben Kaalepi mõtted EKRE kongressil.

Heiki Lill. (Vabaerakond)

Hetkel käivad läbirääkimised rohelistega ja tundub, et need on üsna perspektiivikad. Ja tegelikult võiks püüda teha koostööd kõikide teiste erakondadega, kes hetkel ei ole näiteks parlamendis esindatud.”

Vabaerakonna üldkogul juhiks valitud Heiki Lill. Lahkuv esimees Kaul Nurm rääkis „Aktuaalsele kaamerale”, et partei laiali minna ei kavatse, kuid tehtud on palju vigu – näiteks pole veetud ühtegi teemat, mis oleks valijate hääli toonud.

Varem kümneliikmeline juhatus kahandati nüüd viieliikmeliseks.