ALATI PÜKSATA: Piilupart Donald kandis pükse vaid 1931. aasta raamatus, hiljem on ta alati ringi tatsanud püksata. Disney fännid on aastakümneid arutanud, miks see nii on. Hiljuti jõudis keegi sotsiaalmeedias järeldusele: püksid ei laseks päranipunäärmel korralikult toota eritist, mis hoiab pardi suled veekindlana. Foto: Ronald Grant Archive / Scanpix
Film
8. juuni 2019, 00:01

9. juunil täitub 85 aastat piilupart Donaldi debüüdist Disney multifilmis „Tark kanake“

Piilupart Donald sai hääle kitsetall Marylt (1)

9. juunil täitub 85 aastat piilupart Donaldi debüüdist Disney multifilmis „Tark kanake“.

9. juunil täitub 85 aastat piilupart Donaldi debüüdist Disney multifilmis „Tark kanake“.

Kõik sai alguse mökitusest, mille tõi kuuldavale 157 sentimeetri pikkune Clarence Nash. Talus üles kasvanud Clarence oli poisist peale loomahääli matkinud ning tema leivanumbriks sai kitsehäälega mökitatud lasteluuletus „Maryl oli talleke“. Kui rahahädas imitaator selle Walt Disney stuudio prooviesinemisel ette kandis, kuulutas Disney: „See ongi meie rääkiv part!“ Piilupart Donaldi hääl oli leitud. 

Esimest korda mainiti piilupart Donaldit juba 1931. aastal pildiraamatus „The Adventures of Mickey Mouse“ ehk Miki Hiire seiklused. Part oli vaid kõrvaltegelane, üks Miki taluaiasõpru. See oli ilmselt viimane kord, kui Donaldil püksid jalas olid. Lisaks nägi ta välja pigem hariliku pardi kui meile kõigile tuntud Donaldi moodi. Veidi aega hiljem aga otsustas Walt Disney luua Mikile sõbra. Kuna hiidkõrv-hiir oli laste seas väga populaarseks muutunud, pidi ta viksilt käituma. Negatiivsed iseloomujooned, mida Miki enam ilmutada ei saanud, pidi üle võtma keegi teine. Nii sündis tõre ja kiiresti ärrituv meremehemütsi ja -jakiga Donald. 

Edasi lugemiseks: