Brian Wilson 2017. aastal. Foto: AFP/Scanpix
Saund
9. juuni 2019, 12:00

Beach Boysi liidri vaimuhaigus on taas ägenenud (30)

Legendaarse USA ansambli Beach Boys liider Brian Wilson jätab ära juunikuised kontserdid, sest peab keskenduma oma vaimsele tervisele.
Wilson (76) kinnitab oma veebiküljel pikas ja emotsionaalses kirjas, et tal oli kindel soov esineda ning ta oli lavale naasmise pärast elevil. "Olen stuudios lindistanud ja koos bändiga proove teinud ja enesetunne on olnud etem. Aga siis tuli kõik tasahilju tagasi."

Muusik tunnistab, et tema pea on segaseid mõtteid täis ning ta ütleb teadmata põhjustel asju, mida ta tegelikult ei taha öelda. "Sellist asja pole mul varem olnud ja me ei saa praegu veel sotti, mis toimub."

Wilson pole salanud aastakümnete pikkust võitlust vaimuhaigusega. Tal on diagnoositud skisoaktiivne häire. Kuulmishallutsinatsioonid tabasid teda esmakordselt 1965. aastal. 1984 diagnoositi muusikul paranoiline skisofreenia, mille põhjuseks nimetasid arstid kauast uimastipruukimist. Hiljem tunnistati see diagnoos siiski kehtetuks, kuid kuulmishallutsinatsioonid on jäänud. 

"Aeg-ajalt on see olnud talumatu, kuid tänu arstidele ja ravimitele olen saanud elada imelist, tervet ja produktiivset elu, toeks pere, sõbrad ja fännid, kes on mind sel teekonnal aidanud," kirjutab Brian. 

Mullu lükkas legendaarne muusik turnee edasi seljalõikuse tõttu. Nüüd on ta enda sõnul füüsiliselt tugev, kuid vaimult ebakindel. "Hakkasin pärast viimast lõikust end veidralt tundma ja see oli üsna hirmuäratav. Ma ei tundnud end iseenesena." Briani sõnul on tema tervise huvides parem turnee ära jätta. "Niisiis naasen Los Angelesse." Kuid ta loodab väga millalgi lavale naasta.