Doktor Normal ehk Martin Laksberg ja Marten Kuningas.Foto: Aron Urb
Inimesed
6. juuni 2019, 14:51

Doktor Normali albumil räppiv Marten Kuningas: olen seda teinud juba kümme aastat, tunnen end väga vabalt

„See on natuke nagu muusika, mille järgi meeldiks lastele tantsida,“ iseloomustab Doktor Normali solist MC Roki ehk Marten Kuningas hiljuti esimese albumi avaldanud bändi stiili. Marteni meelest seostub see sellega, et nii tema kui ka bändikaaslane Martin Laksberg on suhteliselt värskelt isaks saanud. „Mõlemal on kodus kaheaastane laps ja võib-olla on see meie muusikale mänglevust juurde andnud. Juured on 80ndate hiphopis, popmuusikas ja nii-öelda juustusemates saundides.“

Doktor Normal on Eesti retro hop'i bänd, kuhu kuulub lisaks Martenile ka Lexsoul Dancemachine'ist tuttav Martin Laksberg. Pärast kümmet tegutsemisaastat on on nad lõpuks avaldanud debüütalbumi.

Kui Kuningat tuntakse eelkõige lauljana bändist Miljardid, siis Doktor Normalis võtab ta ette räppimise. „Olen juba päris kaua räppinud, varsti isegi juba üle kümne aasta. Mis puudutab albumi „World of Ham“ materjali, siis tunnen end väga vabalt, need on juba motoorikas,“ lausub Marten. Kuna Doktor Normali esikalbumi tegemine on nii kaua aega võtnud, on osa lugusid sedavõrd vanad, et neid võib ta räppida lausa unepealt.

„Minu üllatuseks kirjutas Marten kohe väga pühendunult väga häid riime. Mõtlesime, et lahe, nüüd vallutame maailma, aga kümme aastat hiljem anname välja väikse plaadi, millest teab umbes 20 inimest,“ naerab Martin.

Bändi muusika on väga omanäoline ja ühe sõnaga on seda raske kirjeldada. „Mõnikord öeldakse, et mingi muusika on aegunud, see kõlab teatud ajastule omaselt. Meie embame ja armastame kõiki saunde, mida on võimalik teha – kas või näiteks süntesaatoritel ja trummimasinatel või miks mitte lihtsalt inimhäälena. Doktor Normalil ei ole mingisugust probleemi mängida süntesaatori- või paaniflöödisoolot,“ arutleb Marten, et nende jaoks muusikalisi tabusid ei ole.

Kuulaja polnud varem plaadiks valmis

Ka Martini võtab Doktor Normali muusikastiili defineerimine mõtlikuks. „See on segu meelega tehtud halbadest saundidest ning mitte väga tõsiselt tehtud hiphopist, mis mõjub samas ikkagi jõuliselt,“ naerab ta. „Kindlasti on laste saamine olnud mingis mõttes katalüsaatoriks, aga peamine on, et oleme kümne aasta vältel iga paari aasta tagant Marteniga rääkinud, et mäletad seda esimest laivi, kui meil oli terve saalitäis rahvast ja see oli väga äge ning kõigile meeldis. Kuid see on alati meie teiste tegemiste varju jäänud. Oleme suutnud end viimase aasta jooksul käsile võtta, sest oleme aru saanud, et aega ei tule kuskilt juurde,“ ütleb Laksberg.

Debüütalbumi kallal töötamist alustasid nad tõsisemalt kaks aastat tagasi. „Elu asjaolud on lihtsalt nii, et meil on ka muud tegemised pluss pereelu,“ ütleb Kuningas. „Ehk on just hea, et see on nii kaua aega võtnud. Kui oleksime albumi varem välja andnud, ei oleks see võib-olla nii küpselt kõlanud kui praegu. Võib-olla polnud ka kuulaja varem selliseks plaadiks valmis. Praegu on õige aeg,“ lisab ta.

Plaadiesitluskontserdi järel nad mööda Eestit tuuritada ei plaani. „Esialgu esineme mõnele fännile, kes meid teavad ja kui sõna levib, siis võib-olla veel kellelegi. Kui tõesti näeme, et rahvas tahab meid näha ja kuulata, oleme valmis igale poole tulema,” lubab Marten.