"Puuduta mind" saade tehti seekord Hea tunde salongis Tartu mnt 53Foto: Erki Pärnaku
Galeriid
27. juuni 2019, 18:04

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 84. SAADE | Külas käis unikaalse taastusprogrammi „Atlas“ spetsialist Venemaalt (12)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordse saate külalisteks on unikaalse taastusprogrammi "Atlas" juurutajad Mati Rebane ja Anastasia Tsvetkova Peterburist, kes on lõpetanud Venemaa Riikliku Kaug-Ida Meditsiiniinstituudi ning omab pediaatri- ning spordimetitsiini ja ravi-kehakultuuri spetsialisti diplomeid. Lisaks on tal veel ka laste- ja ravimassaazi spetsialisti kutse. Anastasial on pikaajaline kogemus tserebraalparalüüsi- ning teisi neuroloogilisi patoloogiaid põdevate lastega.

Meie proovisime unikaalset, kroonilises spasmis olevate kuklalihaste aparaatse vibromassaaži meetodit, mille leiutajaks šveitslane Rene Claudius Schümperli.

"Puuduta mind" saade tehti seekord Hea tunde salongis Tartu mnt 53 Foto: Erki Pärnaku

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

Mati, mis on taastusprogramm „Atlas“?

Programmi nimevalik ei ole juhuslik. Olles kõige väiksem selgroolüli, „kannab ta enda õlgadel“ pead, mis on temast 300 korda raskem. Täpselt nii hoidis vana kreeka mütoloogiast tuntud titaan Atlas oma õlgadel tervet Taevavõlvi. Selle titaani auks nimetataksegi selgroo esimest kaela piirkonnas asuvat lüli atlaslüliks. Atlase roll inimese tugiliikumisaparaadis on hindamatu ja tema üldine funktsionaalne koormus ja tähtsus on veelgi hindamatum.

Atlase pealmine pind ühendub kolju kuklaluuga ning moodustab unikaalse esimese selgroolüli liigespinna. Alumine pind ühendub teise selgroolüliga – axisega ning moodustub selgroolüli teise liigespinna. Tänu nendele kahele liigesele saame me pöörata pead, -noogutada ning- kõrvale kallutada. Need liigesed on kaetud kaela lühikeste süvalihastega.

Atlases on külgmised avad, läbi millede kulgevad veresooned, mis toidavad peaaju ning närvikimbud, mis vastutavad meie kõikide organite- ja organsüsteemide normaalse töö eest. Seda tähtsaimat osa meie organismis kutsutakse kraniovertebraalseks tsooniks. Selles tsoonis tekkinud häired on eelkõige seotud esimese kaelalüli – atlase, nihkumisega ja mis tekitab kaelalihaste spasmi. Tagajärjeks on vereringe häirumine kaela veresoontes ning mehhaaniline surve närvikiududele. Tagajärjena tekivad erinevad haigused ning patoloogilised seisundid ja seda nii täiskasvanutel kui ka lastel.

Meie kliinikus ongi välja töötatud taastusprogramm „Atlas“ on oma olemuselt unikaalne. Tänu sellele saame me väga lühikese aja vältel diagnoosida kraniovertebraalses tsoonis olevad kõrvalekalded ja muutused ning osaliselt või täielikult, läbi kaela süvalihaste vibromassaaži, taastada selle tsooni funktsionaalsuse.

Seansile järgneb taastusperiood, mis kestab aasta kuni poolteist. Sellel perioodil tuleb teha regulaarseid võimlemisharjutusi ning vajadusel tarvitada toidulisandeid. Igale patsiendile antakse spetsialistide poolt konkreetsed ja individuaalsed soovitused.

Miks esimene kaelalüli paigast nihkub?

Kraniovertebraalsest soonis toimunud muutuste põhjused võivad olla erinevad. Kõige sagedasemaks neist on sünnitrauma. Sünnituse ajal saavad lapse pea ja kael sünnitusteedes tugeva surve ja väändumise osaliseks. Loodus on aga asjad seadnud selliselt, et kui kõik toimub loomulikul teel siis sünniprotsess ei tohiks last mitte kuidagi kahjustada.

Sünnitusabi, mille käigus „aidatakse“ lapsel kiiremini sündida, võib see „abistamisprotsess“ esile kutsuda sünnitrauma ja seda just kõige õrnemas kaela piirkonnas – kraniovertebraalses tsoonis. Inimene, kes on sellise trauma saanud kohe oma elu alguses, võib elada, seda isegi kahtlustamata, et tema kehas olevad valud ja ebamugavustunne on kunagi toimunud atlaslüli nihkumise ja sellele järgnenud kraniovertebraalse tsooni funktsinaalsuse häirumise tulemus.

Atlas võib paigast nihkuda ka olme- või sporditraumade tagajärjel. Harvad pole ka juhtumid, kus see toimub autoavarii ajal, kui tugev löök tabab pead või kaelapiirkonda.

Millised o kraniovertebraalse tsooni häirete sümptomid?

Neid on mitmeid ja nad on otseselt seotud, kas siis lihaste spasmiga, vereringehäiretega või survega närvikiududele. Tagajärgedeks on:

· Pea- ja kaela valu;

· Rühi häired ja skolioos

· Suremistunne jäsemetes

· Tundlikkus ilmastiku muutuste suhtes;

· Valud seljas ja vöö piirkonnas;

· Valud liigestes ja jäsemetes;

· Erinev jalgade pikkus.

· Muutuv lonkamine

· Rahutu uni;

· Kiire väsimine ja agressiivsus.

Lastel on sümptomid pisut teistsugused, kuid viimasel ajal on ka lastel hakanud väga sageli esinema tugevaid ja lakkamatuid peavalusid, raskeid rühihäireid ja kõige sellega kaasnevat kiire väsimist ja agressiivsust:

· hüperaktiivsus;

· spastiline kõnnak (varvastel kõnd);

· kõnehäired;

· enurees (kontrollimatu voodimärgamine une ajal);

· hajevil olek ja halb mälu.

Harvad pole juhtumid, kus esinevad teiste haiguste sümptomid nagu näiteks valud südame ja väikevaagna piirkonnas. Õhupuudus ja surve kõris. Need on reflektoorse iseloomuga sümptomid, see tähendab, et nad ei ole konkreetse organi haigusega seotud, vaid nad tekivad konkreetse organiga seotud, selgroo algosast algavatele närvikiududele avalduvast mehhaanilisest survest. Sellistel puhkudel on tarvis teha differentsiaaldiagnostikat ning nende organite või prgansüsteemide probleemid välistada.

"Puuduta mind" saade tehti seekord Hea tunde salongis Tartu mnt 53 Foto: Erki Pärnaku

Milline näeb välja taastusprogramm "Atlas"?

Taastusprogramm "Atlas“ koosneb kolmest etapist: 1 etapp on diagnostika, mille käigus tehakse kindlaks kraniovertebraalses tsoonis olevad häired.

Diagnostika toimub läbi objektiivsete kinesioloogiliste testide. Need on kohustuslikud ning praktika näitab, et ka kõige informatiivsemad. Spetsialistide poolt on välja töötadud spetsiaalne uuringuprotokoll, mis aitab diagnoosil täpsustuda. Vajadusel suunatakse patsient kaela veresoonte ultraheliuuringutele või kaela piirkonna kompuuteruuringutele.

Soovituslik on kuue kuu möödudes teha järelkontroll, mis võimaldab hinnata, millises mahus on kraniovertebraalse tsooni taastumine toimunud. 2 etapp: protseduur – kaela süvalihaste vibromassaaž spetsiaalse aparaadiga. Korrektsioon toimub spetsiaalse aparaadiga ning unikaalse tehnoloogia alusel. Läbiviijaks on vastava väljaõppe saanud arst-konsultant, kes omab selle metoodika kasutuslitsentsi.

Protseduuri eesmärgiks on kaela lühikestel süvalihastelt pinge maha võtmine ning läbi lihaste lõõgastuse saab atlaslüli loomulikul teel oma kolju suhtes õigesse füsioloogilisse asendisse maksimaalselt tagasi pöörduda. See parandab verevoolu kala veresoontes, võtab maha „surve peas“ ning vähendab survet atlast läbivatele närvikimpudele. Protseduuri kestus koos diagnostikaga on ca 40-45 minutit.

Patsiendi tunnetus protseduuri kestel on erinev ja see sõltub individuaalsest füüsilisest ja psühholoogilisest seisundist ning tema valulävist. Võib tunda meeldivat soojust ja mõnusat massaaži kuni mõõduka või väljendunud valuni, mida tekitab aparaadi surve masseeritavas piirkonnas.

Patsient saab kaasa soovitused töö- ja puhkeržiimi jälgimiseks ning juhised kohustuslikeks võimlemisharjutuste tegemiseks ja mineraale-vitamiine sisaldavate toidulisandite tarvitamiseks.

Peale protseduuri, perioodil kui kogu organism kohaneb atlase uue asendiga, võib esineda krooniliste haiguste ägenemist ning võib esineda valu või ebamugavustunnet piirkondades, kus seda varem esinenud pole. Arstide-konsultantide antud soovituste järgimine aitab aga neid sümptomeid vähendada miinimumini.

3 etapp: taastumine. Taastumisperioodi pikkuseks on üks kuni kolm aastat ning sel perioodil tuleb järgida kõiki arsti poolt antud soovitusi ja seda nii võimlemisharjutuste, kui ka mineraalikomplekside näol. Võimalusel tuleks käia järelkontrollis, mis võimaldab hinnata tehtud protseduuri efektiivsust. Harvadel juhtudel (2-3% juhtudest) tehakse lisaseanss, mis on tasuta.

Millised on tulemused?

Inimese organismis on käivitunud taastumisprotsessid. Praktiline kogemus näitab, et peale esimest protseduuri taastub kraniovertebraalse tsooni funktsionaalsus 90% juhtudest ning patsient on suuteline objektiivselt ning teadlikult oma kehas toimuvaid muutuseid jälgima. 7-8% juhtudest on sellised, kus kraniovetrtebraalse tsooni funktsionaalsus on taastunud, kuid patsient ei suuda oma organismis toimunut hinnata.

Siin aitab arst-konsultandi poolt tehtav järelkontroll. 2-3% juhtudest on need, kus kraniovertebraalse tsooni funktsionaalsus ei ole täielikult taastunud ning tarvis läheb kordusprotseduuri. Inimese organism on suuteline ennast ise taastama. Kõik arsti poolt taastumisetapiks antud soovitused aitavad organismil kiiremini ning kvaliteetsemalt taastuda.

Kraniovertebraalse tsooni taastumise positiivseks reaktsiooniks on see fakt, et erinevad kaasnevad kroonilised haigused kulgevad edaspidi kergemalt ja nende ägenemine toimub üha harvemini. Märgatav on organismi üldseisundi paranemine ja seda nii füüsilisel kui ka psüühilisel tasandil.

Kes on Eestis aeg ajalt protseduure tegemas käiv Anastasia Tsvetkova?

"Puuduta mind" saates protseduuri läbi viinud arst Anastasia Tsvetkova on lõpetanud Venemaa Riikliku Kaug-Ida Meditsiiniinstituudi ning omab pediaatri- ning spordimetitsiini ja ravi-kehakultuuri spetsialisti diplomeid. Lisaks veel laste- ja ravimassaazi spetsialisti kutse. Tal on pikaajaline kogemus tserebraalparalüüsi- ning teisi neuroloogilisi patoloogiaid põdevate lastega.

Atlase korrektsiooniga on ta tegelenud viimased kolm aastat ning omab selle ala instruktori-litsentsi. Arstidiplom aga on selles valdkonnas tegutsemise aluseks. Kuigi on tegu vaid vibromassaaži protseduuriga nõuab see spetsialistilt kohati isegi väga spetsiifilisi teadmisi ja inimanatoomia põhjalikku tundmist.

Räägi pisut lähemalt ka Heatunde MTÜ`st 

Heatunde MTÜ hakkas kujunema eelkõige läbi isiklike kogemuste. Õppisin kuus aastat tagasi Moskvas, teadus-tootmiskoondises Optisalt parasitoloogiat ja mineraloogiat ja kui kursus läbi sai, oli katsealuste grupp kohe omast käest võtta. Õpitu abil saavutasin enda ja oma lähedaste jaoks häid tulemusi ning see andis innustust saadud teadmisi ka laialdasemalt jagada.

Samuti töötasid suurepäraselt Optisalt’is välja töötatud taimne antiparasitaarne- ning organismi üldpuhastust tagav preparaadikompleks. Kui endal teadmisi napib, siis aitab selgust tuua läbi silmaiirise ning labakäe tehtav organismi üldtestimine. Tänaseks olemegi tootmiskoondise Optisalt edasimüüjad Eestis.

Paljud inimesed, kellega oleme koostööd teinud on toonud kaasa midagi uut ja nii on Optisalt’i kõrval väärika koha omandanud päevalille-letsitiinil baseeruvad preparaadid, vesilahustuvad makroelemendid ja Bacillus subtilistel põhinevad antiparasitaarsed kompleksid. Aja jooksul on meist kujunenud Venemaalt pärinevate tervisetoodetetega tegelev ettevõte ja kuidagi on läinud nii, et parasiitidevastaseid asju leiab meie riiulitelt kõige rohkem, sest kui kõrvaldad põhjuse, kaovad tagajärjed iseenesest. 

Mikroelemendid aga on ained, mida meie keha vajab igapäevaselt. Rakk kui selline ei vaja porgandit ja kaalikat - ta vajab seda, mida porgand ja kaalikas sisaldavad, sest kogu raku biokeemia aluseks on just elutähtsad mikrolemendid. Kui need on olemas siis on ka immuunsus tugev ja parasiitidel organismi asja pole.

Neid elutähtsaid elemente, milleta organismis mitte ükski biokeemiline reaktsioon ei toimi on kokku seitse: tsink, seleen, räni, jood, mangaan, vask ja kroom. Igaüks neist vastutab ca 500-600 biokeemilise reaktsiooni toimumise eest ja kui üks nendest on organismist puudu siis on ka teiste mikroelementide omastamisprotsessid raskendatud. 

Viimane ja kogemuslikult vägagi perspektiivne teema on orgaanilisel ränil baseeruvad mikrosfäärid, mis lahtiseletatult töötavad just nagu paljudele tuntud bioresonantsi aparaat, kuid selle vahega, et pistik ei käi seina ja kiirgus pole tehislik, vaid kiirgusallikaks on inimene ise ning mikrosfääride ainsaks ülesandeks on väljuv soojuskiirgus kinni püüda ja tagasi algallikasse peegeldada. 

"Puuduta mind" saade tehti seekord Hea tunde salongis Tartu mnt 53 Foto: Erki Pärnaku