Valter SoosaluFoto: Aldo Luud
Inimesed
5. juuni 2019, 18:42

Valter Soosalu tantsupeost: osalejate arv on ju ette teada (22)

Koorijuht, muusik ja “Su nägu kõlab tuttavalt” võitja Valter Soosalu nendib, et kuigi laulu- ja tantsupidu on rahvapeod, ei peagi sinna igaüks pääsema.

Tänane Õhtuleht kirjutas sellest, et tantsupeost peab tänavu eemale jääma kolmandik peole soovijatest ning osade välja jäänud tantsijate jaoks on sellega raske leppida.

”Mis puudutab tantsupidu, siis osalejate arv on ette teada, tantsupeo mustrid koosnevad konkreetsest arvudest inimestest. Kujutage ette ka laulupeo kontekstis ette enda tuttavat, kes kõige halvemini laulab, kas te tahate kuulda, kuidas ta seal kaare all on? Ei ole kindel…,” kommenteeris Soosalu olukorda Raadio 2s.

Soosalu on osa laulupeo korraldusmeeskonnast ning dirigeerib tänavu kaare all  Kadri Voorandi poolt spetsiaalselt tänavuseks laulupeoks kirjutatud lugu “Ära mind lahti lase”.

Soosalu nentis, et laulupeo kontekstis ning vähemalt segakooride liigis kehtib reegel, et kui kooridel on laulud selged, saavad nad laulupeole.

"Aeg-ajalt põrkad ju kokku ikkagi mõne koosseisuga, kellel nii selge ei ole ja me alati püüame võimalikult palju neid aidata ja anda lisaaega, et asi selgeks saada, rääkis ta. 

Soosalu sõnul on Eestis koorilaulu seisukord üldiselt hea, kuid on siiski üks probleem, millega peaks tegelema.

“Kindlasti tuleks noori koorilaulu juurde rohkem viia ja meelitada, aga üleüldiselt elab eesti koorilaul head elu praegu. Kvaliteet on hea, inimesed tegelevad asjaga. Aga noorte koorijuhtide pealekasv on kindlasti teema, millega peaks  tegelema,” tõdes ta.