Helen Kõpp Foto: tvplay.tv3.ee/prooviabielu
Inimesed
6. juuni 2019, 09:33

Helen Kõpp süüdistab: saatetegijad rikkusid suusõnalisi lubadusi – „Prooviabielu“ oli 90 protsenti võlts! (55)

„Nüüd saan aru, et nad tahtsid mind lihtsalt ära rääkida. Sellepärast tegidki väga palju suusõnalisi kokkuleppeid – nendest ei pea ju kinni pidama. Minul ei ole enam mingisugust alust öelda, et nad ei pidanud kinni oma suusõnalistest kokkulepetest. Põhimõtteliselt jään mina siin kaotajaks,” räägib tõsielusaadetest „Prooviabielu” ja „Abielus esimest silmapilgust” tuntud Helen Kõpp. 

Eesti Ekspressi loo valguses, kus tõsielusaate Minu imeline muutumine" osalejad jagavad enda kogemusi saate telgitagustest ja pahupoolest, sõnab Kõpp, et kõik oleneb siiski saatest. „„Prooviabielus” osalemisega kaasnesid küll lepingud, aga palju oli ka suusõnalisi kokkuleppeid, millest saatemeeskond alati kinni ei pidanud,” räägib Helen, kelle sõnul oli nii talle kui ka teistele saates osalenutele öeldud, et „Seda siin kirjas ei ole, aga meie ütleme nii”.

„Nad ise eksisid lepingus mingite asjade vastu. Näiteks selle vastu, et meile lubati reisi, mida aga ei tulnud,” avaldab Kõpp. 

Peamiseks suusõnaliseks kokkuleppeks, mille vastu saate tootja Filmimees OÜ oli Heleni sõnul rängalt eksinud, oli lubadus, et turvakaamerate salvestusi kasutatakse vaid juhul, kui osaleja seda ise soovib. „Seda korrutati igal võttepäeval. Öeldi, et ma ei muretseks ja turvakaamerad on vaid turvamiseks. Seda kokkulepet nad aga murdsid.”

Suusõnalisi lubadusi olevat Kõpu sõnul olnud teisigi. Ebameeldiv oli naise sõnul ka see, kuidas teletiim saatis pidevalt kirjalikke ähvardusi osalejaid trahvida. Kõpp oli sellistest kirjadest väga häiritud ja kannatas ärevushäirete all „Põhimõtteliselt oli meil käsk peita pea liiva alla ja mitte figureerida avalikkuse ees. Peamine põhjus, mida nad küll välja ei öelnud, aga miks nad seda tahtsid, oli see, et avalikult oleme täiesti teised inimesed,” julgeb Kõpp oletada. „Kui keegi ajakirjanik helistas ja küsis midagi, oleksime pidanud kõne lihtsalt ära panema ja helistama kohe saatetegijatele. Me ei tohtinud ise midagi teha.”

Kõpu sõnul jätkusid sellised karmid reeglid ka pärast saatesarja lõppu. „Lepingus oli kirjas, et saate teemadel ei tohi rääkida, aga päriselus ei tohtinud me midagi rääkida. Isegi isiklikus blogis mitte.”

Saate „kaasvõitleja" Kalvi Kalle avaldas pärast saadet, et „Prooviabielu” oli täielikult vale. „Mitte kõik tõsieluseriaalid ei ole sellised. Aga „Prooviabielu” oli 90 protsenti võlts. Igaüks, kes monteerimisega tegeleb, teab, kui palju saab lollitada sellega,” lausub Kõpp.

Tõsielusaate täht räägib, et saates hoiti neid söömata ja magamata. „Kui inimese põhivajadused ei ole rahuldatud, siis inimene näeb väga imelik välja. Seepärast figureerisin ka mina klounina. See oligi see, mida saatetiim taotles,” on Kõpp kindel.

Veel toob Kõpp välja kaadri taha jäänud seigad: „Mulle öeldi, et enne oma koolitööd teha ei saa, kui ütled kaamerasse need laused, mida me käsime,” meenutab Kõpp, jätkates teise näitega. „Saatetegijad ütlesid: „Me vaatasime küll turvakaameratest, kui lähedased te olete. Nii, et suudelge nüüd siin meie ees, enne tuppa sooja ei saa.” Meid hoiti pikalt tormi käes, et me lõpuks suudleks kaamera ees. Sellise pika vaimse surve tõttu saadi lõpuks vajalikud sõnad ja teod meilt kätte. Tegelikult nad lootsid, et pika piinamise ja alandamise peale hakkame ka nutma,” on Kõpp kindel.

„Nad tahtsid mind lihtsalt ära rääkida, et ma saatesse tuleks,” sõnab Kõpp, kuidas teleproduktsioonifirma Filmimees ta pärast esimest õnnestunud tõsielusaadet „Abielus esimesest silmapilgust” uude saatesse kutsus. Saatetiim oli öelnud, et „Prooviabielu” on peresaade, mis räägib tema elust ja tema juhib mängu. „Minu elust ei olnud seal midagi!” sõnab Kõpp kindlalt. Tegime palju käsikaamera salvestisi, mis olid reaalsed ja oma elust, aga neid ei näidatudki teles. „Nagu telekas näha, mitte midagi ei olnud! Ma ei näinud seda ette.”

„Ma tõesti eksisin, et neid usaldasin. Seal oli väga suur usalduse küsimus. Algusest peale teadsid nad, et nad valetavad mulle,” leiab Kõpp.

„Leping on koostatud ikkagi nii, et see on saatemeeskonnale kasulik. Kui viiksin nad kohtusse, öeldaks mulle, miks ise ei lugenud korralikult lepingut? Ma ei saa kohtus tõendada, et suusõnaliselt olid teised kokkulepped,” lisab ta.

Saatemeeskond pakkus Helenile ja Kalvi-Kallele hiljem veel uue saate tegemist, aga nad keeldusid. „Ma ei ole saate tegijate peale pahane. Olen heatahtlik inimene, aga seda nad ju ära kasutasidki,” leiab Kõpp, kelle sõnul oli see talle hea õppetund. „Oleksin pidanud enda sisetunnet kuulama ja mitte saatesse minema.”

TV3 programmijuht ja Filmimehe endine peatoimetaja Raimo Kummer kommenteeris Õhtulehele, et turvakaameraid on kasutatud mitmetes erinevates teleprojektides ja mitte kunagi ei ole need olnud varjatud. „Nende asukoht on osalistele teada. Alati on osalised andnud ka nõusoleku materjali kasutamiseks,” kinnitab ta. Miks jäi aga ära „Prooviabielu” osalejatele lubatud reis, jääb selguseta. „Tulenevalt isikuandmete kaitse seadusest ja kokkuleppest osalisega ei saa ma sellele küsimusele vastata,” lõpetab Kummer teema.