Foto: TIINA KÕRTSINI
Blogid
5. juuni 2019, 00:07

Kuidas nafta on Eestis siiani leidmata (4)

Kurb küll, aga Saudi Araabiat pole meist saanud. Naftat ja gaasi on ometi pikki aastaid otsitud. Esmalt Hiiumaal Vaemlas, siis põhjarannikul ja Viinistu piiritusekuninga Arnold Eeriku eestvõttel Võrumaal. Nõukogude ajal puuriti naftaotsingul Ruhnus 878 meetri sügavune puurauk. Leiti vaid mineraalvett.

Keri saarel immitses maapõuest tõesti gaasi, mille toel näitas sealne tuletorn valgust 1907. kuni 1912. aastani. Natuke gaasi on leitud ka Kerist kuue kilomeetri kaugusel Pranglil, kuhu  J. Oja 1929. aastal hankis loa ka nafta otsimiseks.

Ilmselt ei saanud otsinguist asja. Uuesti räägib sealsetest naftaotsingutest Rahvaleht 1939. aastal: „Alustatakse maagaasi ja nafta uurimist Suure-Prangli ja ümberkaudsetel saartel ning Ihasalu poolsaarel. Ettevõtte finantseerijaks on tuntud rahamees Boris Linde. Maagaasi ja nafta uurimise loa on majandusministeerium andnud välja 18 kuuks. Maagaasi ja nafta uurimiseks pole asjatundjate arvates meil tarvis väga sügavaid puurimisi teostada: maksimaalne puuraukude sügavus võiks olla umbes 200 meetrit. Ka ei nõudvat uurimistööde läbiviimine eriti suurt kapitalikulu.“

Esimese vabariigi lõpuga jäi uurimine kas alustamata või lihtsalt seisma. Kuuldavasti asutakse Eestis aga naftaotsingute juurde uuesti.