Michael Caine „Pimeduse rüütlis“ (vasakul), Clémence Poésy fimis „Palgamõrvarid Brügges“ (keskel) ning Robert Pattinson sädeleva vampiirina „Videvikus“.Foto: Kaadrid filmidest
Film
4. juuni 2019, 13:49

HOLLYWOODI OODATES: kes on need näitlejad, kes Nolaniga Lasnamäele möllama tulevad? (20)

Samal ajal, kui Christopher Nolan oma järgmise suurfilmi jaoks ettevalmistusi teeb, on Eesti ühiskond taas kaheks kistud. Sel korral pole aga tüliõunaks erinevad definitsioonid ametlikes dokumentides või muu säärane, vaid hoopiski Lasnamäe suur asfalfdiuss, Laagna tee.

Tegelikult polegi lõppkokkuvõttes tähtis, kas meie igikaunis magistraal suletakse või mitte, sest Nolani eesootav põnevik „Tenet“ näeb ilmavalgust nii või naa. Kes on aga need Hollywoodi näitlejad, kes (potentsiaalselt ) Eestisse maineka režissööri taktikepi järgi hüppama tulevad?

Robert Pattinson

Bobby on eelkõige tuntud selle poolest, et kehastas 2008. aastal vampiiri, kelle näos peegeldus pidev kõhukinnisus ja kes päikese kätte sattudes ei murenenud silmapilguga tuhaks, vaid sädeles hästi natukene. Õnneks on „Videviku“ filmiseeriaga tuntuks saanud Pattinson aastatega veini kombel hästi vananenud ning nüüd kõlbab teda vaadata kui päris näitlejat!

Veel rolle: „Harry Potter ja Tulepeeker“, „Mäleta mind“

Aaron Taylor-Johnson

Taylor-Johnsoni vast tuntuimaks tööks on olla see tülpinud näoga tüüp sealt filmist. Mees on üles astunud koomiksifilmides „Kick-Ass“ (kus mängis nimitegelast) ja „Tasujad: Ultroni ajastu“ (kus kehastas välejalgset Elavhõbedat), samuti oli tema kanda väga tähtis roll suurte koletiste madistamisfilmis „Godzilla“ – inimene, kellest vaataja ei hooli, number üks.

Veel rolle: Üks, mis kodumaisel filmisõbral kahe silma vahele võis jääda, oli omal ajal allahinnatud DVD-de korvis tihedaks külaliseks olnud „Shangai rüütlite“ filmis noore Charlie Chaplini mängimine. Aaron oli toona vaid 13aastane.

Elizabeth Debicki

Lizzie taust on värvikirev. Neiu sündis Pariisi, isa oli poolakas, ema aga Iiri juurtega austraallane. Täpselt sama mitmekülgne on olnud naise karjäär, sest ta on jõudnud igale poole. Spektri ühes otsast on romantiline draama „Suur Gatsby“, teispool aga lustlik koomiksimöll „Galaktika valvurid 2“, kus naine end kullaga üle värvis. Elule värvi lisamiseks on Debicki osalenud ka prügikastipõlengus – vöö all on roll rämpsfilmis „The Colverfield Paradox“.

Veel rolle: „Lesed“, „Everest“

Kuldse värviga üle võõbatud Elizabeth Debicki filmis „Galaktika valvurid 2“ Foto: Kuvatõmmis

Michael Caine

See poleks Christopher Nolani film, kui selles puuduks vanameister Michael Caine. 86aastane vanahärra, kes on oma vanusele vaatamata krapsakas, on Maarjamaa parimatele poegadele ja tütardele kõige värskemalt mälus (tõenäoliselt) rahuliku ja hooliva Alfredina ehk mehena, kes öö varjus nahksesse kostüümi pugeva Bruce Wayne’i heaolu eest hoolitses. Tumeduse rüütli (räägime Batmanist, kes veel aru ei saanud) filmitriloogia alustala on Nolaniga koostööd teinud ka filmides „Tähtedevaheline“ ja „Algus“ („Interstellar“ ja „Inception“, sest, noh, eesti keel), „Lõppvaatus“ ning „Dunkirk“.

Veel rolle: Caine mängis nooremana (ta oli siis 32aastane) filmis „Jaws: The Revenge“. See oli kohutav.

Kenneth Branagh

Kenneth, kelle soontes voolab Iiri veri (ehk siis viski?), jäi eelkõige meelde oma rolliga Harry Potteri sarja kolmandas filmis. „Azkabani vangis kehastas mees kehkadiveist õpetajat Gilderoy Lockharti. Kui aga see kellegi kellukest helisema ei pane, siis ehk meenuvad 1996. aasta „Hamlet“ või 1989. aasta „Henry V“, mis mõlemad grammi võrra tõsisemad? Nolaniga seob teda aga 2017. aasta sõjafilm „Dunkirk“.

Veel rolle: Astu kõrvale, David Suchet, Kenneth Branagh on uus Hercule Poirot! Aastal 2017 ilmunud põnevikus „Mõrv Idaekspressis“ kehastus just iirlane kuulsaks Belgia detektiiviks.

John David Washington

John Davidi näitlejakarjäär pole ehk niivõrd pikk ja rikkalik, nagu mõnel teisel, ent see ei tähendaks, et tema resümees ühtegi korralikku purakat poleks. Suurimaks ja vast tähtsaimaks tööks mullune biograafiline komöödia „BlacKkKlansman: Must mees klannis“, mis andis mõista, et endise Ameerika jalgpalluri tulevik on helge. Eks pisut aitavad kaasa ka geenid – Johni isa pole ei keegi teine kui mitmekordne Oscarivõitja Denzel Washington.

Veel rolle: John David tegi pikalt kaasa HBO draama/komöödiasarjas „Ballers“, mille peategelast kehastab maailma kõige karismaatilisem musklimägi Dwayne Johnson.

Clémence Poésy

36aastane prantslanna on järjekordne ideaalne näide sellest, et kes teeb, see jõuab! Naine on üles astunud Hollywoodi suurtes (ja ka pisut väiksemates) hittides, väisanud ekraani kodumaal, andnud kuuma traditsioonilisematele lavalaudadele ning poseerinud ka kaamera ees, mille eesmärk pole tabada liikuvat pilti. Poésy on tuntuim vast õrna nõia Fleur Delacourina Harry Potteri sarjast (tundub, et siin on tekkimas mingi muster!). Rääkides seostest – neiu jagas ekraaniaega Nolani lemmiklapse Michael Caine’iga filmis „Härra Morgani viimane armastus“.

Veel rolle: Poésy on põgusalt üle astunud Oscarile kandideerinud filmis „127 tundi“. Kasutan sõna põgusalt, sest valdavalt vaatas hõbe-ekraanilt vastu vaid lõksus oleva James Franco sihverplaat.


Dimple Kapadia

Kapadia alustas oma karjääri vaid 16aastasena. Keskmine kodumaine filmisõber pole temast aga varem mitte midagi kuulnud, kuna naine on karjääri teinud peamiselt Hollywoodi sõsarettevõttes Bollywoodis. Üheks tema tuntuimaks (aga kindlasti mitte ainukeseks, sest naine on 61aastane, ent paugutab järjest filme välja) rolliks on debüütfilmi „Bobby“ nimitegelase oma. Peale seda ta abiellus ja tegi näitlemisega lõpparve… kuniks hetkeni, mil ta 1984. aastal tagasituleku tegi.

Veel rolle: „Kaash“, „Dabangg“, „Dil Chahta Hai“ ja kõik need teised India filmid, millest sa kunagi midagi kuulnud pole.