Roald JohannsonFoto: Teet Malsroos
Inimesed
3. juuni 2019, 17:17

Uus väljakutse viis Roald Johannsoni pikkadele rännakutele: kõige raskem on pere juurest eemalolek (8)

"Pere kõrvalt eemalolek nii pikalt on keeruline. Müts maha naise ees, kes on nii kannatlik ja mõistev," arutles "Vikerhommikus" teleajakirjanik Roald Johannson, keda uus saatesari on viinud pikkadele reisidele Lõuna-Ameerikasse ja teistessegi eksootilistesse paikadesse.

"Mul on maruhea meel, et inimesed on andnud oma hääle minule ja saate nimel. Ju see saade on inimestele südamesse ja korda läinud," räägib Eesti meelelahutusauhindade galal aasta parima meessaatejuhi tiitli pälvinud teleajakirjanik ja saate "Roaldi nädal" autor Roald Johannson.

"Võib olla kuidagi veider, et meelelahutusauhinnad ja nii trööstitud ja kohati ängi tekitavad teemad, aga ju siis läheb korda teiste samas olukorras inimeste nägemine," lausub Johannson. "Arvan, et inimesed saavad kuidagi samastuda nende inimestega, kes jagavad avalikkusega oma väga karme lugusid." 

Johannson arvab, et see on põhjus, miks inimestele tema töö on korda läinud. Sügisel tuleb teleajakirjanik aga välja uue saateformaadiga. Põhjus, miks mees otsustas ülimenuka "Roaldi nädala" ära lõpetada, ei ole sugugi dramaatiline. "Minu jaoks loomingulise protsessi käigus on hästi oluline tunnetuslik aspekt: et tunned ära alguse ja lõpu. Kolm aastat künda neid kõige karmimaid sotsiaalse teema vagusid on päris kurnav," tunnistab Johannson.

Saatega 2016. aastal alustades seadis teleajakirjanik rivvi teemad, mida ta soovis avalikkuseni tuua. "Täna, kolm aastat hiljem olen jõudnud olukorda, kus need teemad on ära räägitud. See ei tähenda seda, et nüüd oleksid teemad Eestis otsa lõppenud. Kindlasti leiaks veel teemasid," nendib ta, leides siiski: "Siit edasi, paratamatult, kui see latt on tõstetud nii kõrgele, siis niikuinii see hakkab vaikselt allapoole tulema. Tahad sa või ei taha."

Johannson selgitab, et kuna tegu on tema autorisaatega, siis ei taha ta, et see kuidagi devalveeruks ja ühel hetkel hakkaksid inimesed talle õlale koputama küsimusega "mis siis juhtus?".

"Minu tööplatvorm on see saade, mida ma teen, ja läbi sellise avalikustamise ja muredest rääkimise on see missioon, mida ma teen," räägib teleajakirjanik, selgitades, et ei hoia kõigil saates käinud inimestel kätt pulsil.

Johannson oli juba aasta alguses käinud rääkimas, et soovib fookust muuta: "Minule küll keegi õlale ei koputanud ja fakti ette ei pannud. Arvan, et mind on selles mõttes ka võimatu painutada. Kui keegi peaks mind väga selgelt nöörist tõmbama kui marionettnukku, siis väga pikka koostööd ei ole. Pigem ma püüan teha seda, mis on südamelähedane mulle endale ja läbi minu siis ka televaatajatele."

Johannsoni sõnul on väga tähtis tunnetada, millal on aeg edasi liikuda. Uus saade viib vaatajad piiri taha, kus teleajakirjanik kohtub sealsete eestlastega. "See oli minu initsiatiiv ja keegi mind fakti ette ei pannud," toonitab ta.

Uus saatesari on mehe viinud juba Lõuna-Ameerikasse ja teistessegi eksootilistesse paikadesse. "Nüüd peab mitu kuud ette planeerima, kui kuhugi kaugele minna ja lugu teha. Paratamatult on see majanduslikult palju keerulisem, peab targalt ja ökonoomselt majandama: kui kauge reisi ette võtan, lähen mitte ühe saate pärast," kirjeldab ta töö käiku.

Pikad sõidud mõjutavad ka eraelu. "Pere kõrvalt eemalolek nii pikalt on keeruline. Müts maha naise ees, kes on nii kannatlik ja mõistev. Endal motivatsiooni jätkub, aga eks peame kuldse kesktee ja kompromissi leidma," kõneleb Johannson. 

Täispikka intervjuud saad kuulata SIIN: