Suurbritannia kuninganna Elizabeth II (vasakul) ja USA president Donald Trump kolmapäeval Portsmouthis Normandia dessandi 75. aastapäeva tähistamise tseremoonial.Foto: AP/Scanpix
Maailm
5. juuni 2019, 14:00

Täiendatud 4. juunil kell 18.30 ja 5. juunil kell 14.

Lõpeb USA presidendipaari riigivisiit Suurbritannias (27)

USA presidendipaar saabus esmaspäeva hommikul Suurbritanniasse kolmepäevasele riigivisiidile. Nende lennuk maandus Londoni Stanstedi lennuväljal. Suurbritannia peaministri Theresa May ja USA presidendi Donald Trumpi teisipäevasel pressikonverentsil kinnitasid mõlemad taas, et riikidevahelised suhted on head. Trump ei välistanud ka seda, et USA-ÜK kaubandusleppe osaks võib saada brittide tervishoiu erastamine. Täna, visiidi viimasel päeval külastab USA presidendipaar Portsmouthi.

Mõned minutid enne presidendilennuki Air Force One’i maandumist Stanstedi lennuväljale ründas Donald Trump Twitteris Londoni linnapead Sadiq Khani, kes eelmine päev oli võrrelnud tema sõnakasutust fašistide omaga.

Trump rõhutas, et Khan on kivikülm luuser, kes on igas arvestuses teinud Londoni linnapeana kohutavat tööd. USA president lisas, et Khan peaks keskenduma Londoni kuritegevusele, mitte talle.

Melania Trump, kuninganna Elizabeth II ja Donald Trump. Foto: Reuters/Scanpix

Stanstedi lennuväljalt viis helikopter USA presidendipaari USA suursaadiku residentsi. Pärastlõunal võttis Donald ja Melania Trumpi Buckinghami palees vastu Suurbritannia kuninganna Elisabeth II. Õhtul toimus seal ka bankett. 

Esmaspäeva õhtul toimus Buckinghami palees Donald Trumpi auks bankett. Foto: Reuters/Scanpix

Teisipäeval kohtus Donald Trump peaminister Theresa Mayga. Trump lubas, et Suurbritannia võib saada pärast Euroopa Liidust lahkumist USA-lt mahuka kaubanduslepingu. Samal ajal toimub Londonis suurmeeleavaldus USA presidendi vastu.

Ühisel pressikonverentsil kinnitasid nii May kui Trump, et kahe riigi suhted on suurepärased. Samas kinnitas peaminister, et nad arutasid ka teemasid, milles neil on väga erinevad arusaamad, näiteks globaalne kliimakriis.

Küsimusele, kas eelmainitud kaubanduslepingu sisse mahuvad tehingud ka seoses Suurbritannia tervishoiusüsteemi võimaliku erastamisega, vastas heatujuline Trump, et laual on kõik variandid. Peaminister May enda parteikaaslane, tervishoiuminister Matt Hancock aga kinnitas pahaselt, et tema ametiaja jooksul brittide tervishoiusüsteem erafirmade kätesse kohe kindlasti ei lähe.

Leiboristide ning parlamendi opositsiooni liidri Jeremy Corbyniga Trump kohtuda ei soovinud. „Ma ei tunne teda, pole temaga kohtunud, pole temaga rääkinud,“ selgitas Trump ning lisas, et Corbyn on „negatiivne jõud“. „Mulle eriti kriitikud ei meeldi, erinevalt inimestest, kes asjad ära teevad, nii et otsustasin [Corbyniga] mitte kohtuda,“ ütles Trump.

Donald Trumpi ja Theresa May läbirääkimised teisipäeval. Foto: Reuters/Scanpix

Kolmapäeval osaleb USA presidendipaar  Portsmouthis toimuval tseremoonial, millega mälestatakse 75 aasta möödumist Normandia dessandist.

Suurbritanniast lendab USA presidendipaar edasi Iirimaale ja sealt Prantsusmaale, kus osaleb neljapäeval samuti Normandia dessandi 75. aastapäeva tähistamise tseremoonial.