"Hommikusöök staariga" restoranis Vintage 17 - Ott Lepland; Anu Saagim; sommeljee Allan Repp
Inimesed
3. juuni 2019, 13:40

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA

VIDEO | Ott Lepland näitab, kuidas avada šampanjapudelit sabraažmeetodil. Palume kodus seda mitte järele teha! (13)

Kutsusin armastatud laulja Ott Leplandi tema sünnipäeval hilisele hommikusöögile Tallinna vanalinna restorani Vintage 17. 

Restorani sommeljee Allan Repp demonstreeris Otile efektset võtet šampanja serveerimiseks - pudeli avamist mõõgaga ehk sabraaži.

Järgige videost spetsialisti nõuandeid ja muutke teiegi oma pidu sama meeldejäävaks kui Ott!

"Hommikusöök staariga" restoranis Vintage 17 - Ott Lepland; Allan Repp Foto: Martin Ahven

Sabrage ehk sabraaž meetod on pärit Napoleoni aegadest 

Šampanjapudeli kaela maha löömine saabli või mõõgaga on pärit Napoleoni ratsaväest. Napoleon olevat öelnud, et võidu korral teenitakse šampanja välja, kaotuse korral on seda vaja lohutuseks. Sellest innustunult avasid Napoleoni võidukad väed pärast iga lahingut pudeli kihisevat, kasutades oma peamist relva ehk saablit.

See efektne avamisviis õnnestub ka tänapäeval koduste vahenditega. Kui mõõka või saablit käepärast ei juhtu olema, on sobivaks avamisvahendiks ka tugevam kokanuga. 

Sommeljee kodus siiski oma esimest sabraaži teha ei soovita. Seda võiks esimene kord proovida spetsialist valvsa pilgu all. Kui siiski sabraaži tegemise kihk suur, siis tuleks šampanjapudeli avamisel järgida neid juhiseid:

Kontrolli esmalt, et pudel oleks külm. Soojas šampanjas on liiga suur surve, mis võib tekitada ebameeldivaid probleeme. Valge rätik käsivarrel ei tee paha. Eemalda pudelilt fooliumkate ja traatkapsel.

Libista mõõka või tugevamat nuga tugevasti piki pudeli kaelal olevat ühenduskohta, lõpuks löö mõõk endiselt mööda pudelit libistades vastu pudeli suuosa laiendit. Šampanjapudeli kael puruneb korgi alapoolelt pudeli sees oleva rõhu tõttu. Surve tõttu valgub pudelist välja vaid umbes pool klaasi vahuveini ja pudelisse ei jää klaasikilde.

Vanalinna südames hubase interjööriga restoran Vintage 17 kutsub kõiki hea toidu austajaid külla nautima peakokk Alo Stammi poolt armastusega valmistatud hõrgutisi. Lisaks täiendavad maitsemeeli sommeljee Allan Reppi poolt valitud veinid ja jätavad restoranis veedetud ajast kindlasti kustumatu mälestuse.

Meie nautisime šampanja kõrvale värskeid austreid

Gurmeeliku puudutuse andsid meie hommikusöögile värsked austrid, kiisaäkis, suus sulav kohapeal küpsetatud leib ning hõrgud magustoidud, nagu brüleekreem ja šokolaadivaht.

Veini ja šampanjade valik on restoranis samuti muljetavaldav. Menüüst võib leida üle neljsaja erineva veini. "Usume, et toidu ja veini õige sümbioos viib meie külalised tõelistesse maitsete ja naudingute avarusse," on restorani sommeljee veendunud. 

Restoranis pakutakse ka nn toit ja vein menüüd, kus sommeljee on valinud eelroa-, pearoa- ning dessertveini. Sommeljee ja peakokk koos teenindajatega on degusteerinud veinid ning vastavalt leitud maitsetele veinis loonud ka pakutavad toidud. Restoranis Vintage 17 toimuvad samuti veiniõhtusöögid, kus tehakse erimenüü vatavalt veinidele ning veinidest tuleb rääkima ka veinimaja esindaja.

"Hommikusöök staariga" restoranis Vintage 17 - Ott Lepland; Anu Saagim; sommeljee Allan Repp Foto: Martin Ahven

Restorani alumisele korrusele mahub kuni 20 inimest, kus võimalik ka projektorit kasutada ning võib korraldada nii sünnipäevasid, koosolekuid, vastuvõtte, seminare, kui ka koolitusi.

Vaata videot!