MULLUNE ENAM EI KORDU: Kuninganna asemel saadab Trumpi auvahtkonna ette prints Charles.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
2. juuni 2019, 23:35

Ärritunud ja võitlusvalmis London ootab Trumpi (8)

Unustage igasugune lepe Brüsseliga ja lahkuge Euroopa Liidust, soovitas president Donald Trump eile Sunday Timesile antud intervjuus inglastele päev enne oma riigiviisidi algust. Või kui tahate kõnelusi, siis kõigepealt kaevake Euroopa Liit kohtusse, loobuge 39 miljardi naela lahutustasu maksmisest ja saatke kõnelustele Brexiti partei juht Nigel Farage, lisas ta. Ettepanekuid peeti Inglismaal räigeks sekkumiseks Suurbritannia siseasjadesse.

Varem tabloidlehele Sun antud intervjuus ütles Trump, et sobivaim kandidaat Briti peaministriks on Boris Johnson, juhtivaid Brexti pooldajaid. Kohkunud liberaaldemokraatide erakonna aseesimees Jo Swinson ütles seepeale: no muidugi, Johnson on ju samast materjalist lõigatud, millest Trumpki. Ainult et ta on Etonis käinud. USA president soovitas ka kaubandusleppe kiiret sõlmimist kahe riigi vahel, kuid ei tarvitanud sõna „erisuhted“, mille tõi pärast Teist maailmasõda USA ja Suurbritannia vahekorra iseloomustamiseks käibele Winston Churchill. Tema ema oli muide USA kodanik, nagu on ka 6. mail sündinud Archie Mountbatten-Windsoril. Sellestki oodatakse tõuget kahepoolsete suhete süvendamiseks. Tõsi, komistuskiviks võiks saada Tööerakonna juhi Jeremy Corbyni tõus peaministriks. Trump oli seda võimalust ajakirjanikega arutades ettevaatlik, öeldes vaid, et enne oma arvamuse kujundamist tahab ta Corbyniga vestelda.

Peamiseks Euroopa Liidust lahkumise vastaseks on rahvuste paabel London, mille linnapea Sadiq Khan võrdles eile pühapäevalehe Observer arvamusartiklis Trumpi sõnakasutust 20. sajandi fašistide omaga. USA presidendile tervituseks punase vaiba laotamine on kohatu, arvab Khan. Tema meelest on Trump suurim globaalne oht, mis ähvardab hävitada vabadused, mille saavutamiseks on liberaalne demokraatia üle 70 aasta võitlust pidanud.

Ootavad kuninganna ja meeleavaldajad 

Trumpi lennuk jõuab Londonisse täna hommikul. Seejärel kiirustab president vastuvõtule Buckinghami paleesse, kus teda võõrustavad kuninganna Elizabeth II koos prints Charlesi ja tolle abikaasa hertsoginna Camillaga. Lõunaks liitub seltskonnaga ka prints Harry.

Auvahtkonna  vaatab Trump üle koos prints Charlesiga. Vahest selleks, et vältida etiketiprohmakat, kui ta kaardiväelaste ette sammudes kiirustas kuningannast mööda. Tilluke monarh kadus turske presidendi selja taga päris ära.

Homme kella 11 ajal ennelõunal on oodata, et sajad tuhanded londonlased kogunevad Trumpi-vastasele meeleavaldusele Trafalgari väljaku ja Parlamendi väljaku ümbruskonda. Samal ajal peaks USA president kohtuma Briti peaministri Theresa Mayga Downing Streetil.

Meeleavalduse korraldajad tunnistasid ajalehele Guardian, et võimud avaldasid neile enneolematut survet, tagamaks Trumpi liikumisteede ümber 70meetrine turvatsoon, et vältida presidendi vähimatki kokkupuudet londonlastega.

Kõik lapsed kaasas

Ülimalt pidulikuks kavandatud kolmepäevasel riigivisiidil saadavad Donald Trumpi lisaks abikaasale Melaniale ka kõik neli last: tütred Ivanka ja Tiffany ning pojad Donald noorem ja Eric. Tiffany, Ivanka noorem, blondim ja rinnakam väljaanne (nimi valiti New Yorgi kuulsa juveelipoe järgi), oli Londonis juba varem kohal ja pidutses koos oma värskeima kavaleriga. Eelmisel nädalal oligi Tiffany suuremate Briti väljaannete meelisteema. 

President Trumpi ettepanek just Nigel Farage Brüsselisse läbi rääkima saata ei pruugi iseenesest vale olla, sest rahva toetust tal on. Eile Observeris avaldatud küsitlustulemused näitavad, et natsionalistlikult äärmusparempoolse Farage uus Brexiti partei on valijate lemmik. Kui valimised oleksid täna, toetaksid tema erakonda 26, Tööerakonda 22 ja konservatiive vaid 17 protsenti valijaist.