Foto: Marilyn Jurman
Blogid
2. juuni 2019, 13:00

MARILYN JURMANI BLOGI | Ma ei mõista rünnakuid veganite suunas, neid tuleb tänada (45)

Olen viimasel ajal märganud päris palju veganeid arvustavaid postitusi. Mina pole vegan. Ma pole isegi taimetoitlane. Kuigi jah, sulgede ja karvadega loomi ma ei söö. Sellegipoolest söön suurima heameelega veganitoitu.

Mida mitmekülgsem, rahakotisõbralikum ja kättesaadavam on veganitoit, seda meelsamini ma seda valin. Sellest lähtuvalt võtsin enda kurssi viimiseks ka koolis valikainena just toitumisaluste loengu, mõistmaks, kuidas saan ise oma toidulauda nõnda sättida, et toit oleks teadlikult valitud ja sisaldaks kõike kehale vajalikku ning samas ei peaks liialt tarbima loomseid produkte.

Ma ei saa aga üldse aru rünnakutest veganite suunas. Enamasti need, kes veganlust elustiilina praktiseerivad, on väga teadlikud oma valikutes. Need pole ainult toitumise valikud, vaid nagu ma just ütlesin – see on elustiil koos kõige muuga, mida tarbitakse. Minu arust on need inimesed imetlusväärsed, kuna pühendavad end täielikult eluhoidvale maailmavaatele. Kuid tuua näiteks mõningaid erandeid – kes ei ole teinud valikuid teadlikult ja on pannud ohtu enda või oma laste tervise – on sama tobe, kui paigutada kogu inimkond samasse kampa nendega, kes teadmatusest söövad iga päev rämpstoitu ega hoolitse enda või oma laste eest. Mõlemal puhul tuleks rääkida konkreetsetest juhtumitest, mitte lihtsalt panna suuri kirevaid pealkirju, et veganlus on halb.

Eks siin on muidugi hea öelda, et mõned äärmuslikumad esindajad siin-seal ei toeta piisavalt neid, kes vähemalt püüavad, aga ei ole täielikult ennast veganlusele, feminismile või muule vaatele pühendunud. Ma saan aru, et see võib ajada vihale, aga minu nägemus on, et äärmuslikud grupeeringud ongi selleks, et valupunktidele tähelepanu juhtida. Näiteks kui poleks kunagi olnud äärmuslikke feministe, siis ei tohiks naised võib-olla siiani pükse kanda. See, et mõni äärmuse esindaja on ebaviisakas või kuri, pole põhjus maha teha kogu vaadet. Veganid ei võitle ainult loomade õiguste eest – nad seisavad kaudselt ka näiteks puhtama vee ja puhtama õhu eest. Mina olen veganitele väga tänulik.

Siin on mu lemmiksalati retsept. Teen seda tihti oma perele ning see sobib minu arust suviseks retseptiks imeliselt.

Foto: Marilyn Jurman

Vaja läheb:

  • kausitäis rohelist salatit
  • üks maisitõrvik
  • üks avokaado
  • 1 spl oliiviõli
  • pool värsket kurki
  • pool kruusi kinoad
  • u 30 g mahetofut
  • veerand kruusi pähkleid (omal valikul)

1. Keeda kinoa vahekorras pool kruus kinoad, üks kruus vett.
2. Prae pannil tofu, mais ja pähklid (mulle meeldivad pekaanipähklid).
3. Sega kausis roheline salat (sobib hästi lehtkapsas, spinat ja jääsalat).
4. Tükelda ja lisa salatisse värske kurk, avokaado ja veidi oliiviõli.
5. Serveeri salatisegu taldrikule ja lisa peale praetud tofu, mais ja pähklid.