Laura Põldvere muusikas puhuvad uued tuuledFoto: Kalle Veesaar
Saund
2. juuni 2019, 17:08

Uued tuuled Laura Põldvere elus: algas värske muusikaline teekond (3)

Laura Põldvere ja Sven Lõhmuse 15 aastat kestnud koostöö, mis algas raadio Sky Plus lauluvõistlusega, on selleks korraks läbi ja muusikalises mõttes puhuvad Laura elus uued tuuled. „Ma arvan, et meil mõlemal on koos mitte töötamise momendid tulnud hästi loomulikult,” sõnab Laura.

Laura sõnul oli nende koostööl pikk vahe sees ka enne lugu „Supersonic”. Siis keskendus lauljanna magistriõpingutele. Kuid ka nüüd tuli kõik hästi loomulikult. „Eelmise aasta oktoobris käisime bändiga Liibanonis ja siis arutasime, et võiks hakata koos muusikat looma. Sattusime jutu peale ka produtsent Johannes Lõhmusega, kellega olen Moonwalki aegadest koostööd teinud, ja tekkis idee, et saame kokku ja teeme äkki bänd-camp'e ja hakkaks koos muusikat looma,” läks Laura sõnul kõik hästi orgaaniliselt.

Mingit tüli ja riidu Sveniga pole. „See pole otsus, et me ei räägi ja ei tee koos muusikat. Aga tema tegeleb praegu muude projektidega nagu näiteks Black Velvet ja mina tegelen teemaga, et koos bändiga erinevate Eesti ja välismaa heliloojatega muusikat luua,” selgitab ta.

Laura sõnul on uus teekond ühelt poolt küll pisut hirmutav, sest ei tea, kuidas kõik välja tuleb, aga samas hästi põnev. „Kamp on mõnusalt entusiastlik ja koos kirjutamine sujub kuidagi hästi lahedalt ja orgaaniliselt. Selles mõttes on tugev alustala olemas,” tunneb Laura, et teekond on kindel.

Popilik tantsumuusika ja akustilised kõlad

Uue plaadi jaoks on juba koos ka palju materjali, uut albumit on oodata ilmselt novembris. „Bändis on Silver Haugas, Tarvi Kull, Kusti Lemba, Uku Kübar, Johannes Lõhmus, Daniel Reinaru ning teised Eesti heliloojad.Sõnu kirjutavad näiteks Maian Kärmas ja Aapo Ilves. Lisaks teeme koostööd ka erinevate Soome heliloojatega ja produktsioonifirmadega,” saab Laura sõnul olema kõik mõnus mänglev kombo. „Koos kirjutamine sobib meile väga hästi, mitte nii, et keegi kirjutab üksinda loo valmis, vaid seda saab protsessi käigus koos sättida.”

Kas aga uued tuuled muusikas võiks tähendada ka uusi tuuli eraelus? Selle küsimuse peale muigab Laura mahedalt, kuid kinnitab, eraelus on kõik endist viisi. See on lihtsalt uus ja värske muusikaline tulemine.

Mis stiili naine täpsemalt viljeleb, on keeruline öelda. „Need piirid on nii hägustunud ja segunenud, et ütleksin, et popiliku tantsumuusika ja akustiliste kõlade omavaheline ühendamine,” sõnab ta. „Aga kindlasti ei tähenda see, et Laura enda vanu asju ei tee ja nüüd on üks täiesti uus stiil. See on pigem kombo kõigest,” lubab ta, et vana Laura pole kuskile kadunud ja samuti ei kao tema erilised lavakostüümid.

„Ma arvan, et meil mõlemal on koos mitte töötamise momendid tulnud hästi loomulikult,” sõnab Laura. Foto: Kalle Veesaar

Metsas kükitades Laura inspiratsiooni ei kogu

Inspiratsiooni ammutab ta kõikjalt enda ümber. „Kui oled muusikainimene, siis sul on juba mingi pisik sisse kodeeritud, et tahaks oma mõtteid väljendada ja muusika on hea vahend. See vibratsioon puudutab mingil viisil kõiki,” mõtiskleb ta. „Mind inspireerib kõik, mida näen, kohad, kus käin, samuti reisid, toidud, kultuurid. Lõppkokkuvõttes ei teagi, kuidas see kaleidoskoop kokku läheb,” sõnab Laura, lisades, et ta peab olema pidevas liikumises. „Ma ei ole see tüüp, kes läheb metsa vaikust kuulama. Ma võin olla korra vaikuse keskel, aga siis tahan jälle linnakärasse tagasi saada. Võib-olla inspireerib mind ka erinevate kontrastide vaheldumine.”

Kus ja millal Laurat lavalaudadel näha saab, on kõige lihtsam uurida veebist. Esinemisi on suvel tema enda sõnul mõnusalt tulemas. „Ei ole kindla tuuriga seotud, aga siin ja seal kindlasti,” sõnab ta.

Ka puhkuseks loodab ta aega leida, sest praegu on ta paar päeva Eestis tööd tegemas, seejärel läheb ta tagasi Itaaliasse ning pärast seda tulebki esinemiste virvarr. „Äkki pärast seda saab ka natukene puhata,” loodab ta.

Ideaalseks suvepäevaks tuleks aga Eestist ära sõita. Mitte, et Laurale Eestis puhata ei meeldiks, lihtsalt siin juhtub tihtipeale nii, et mõni proov või kokkusaamine satub ikka puhkuse ajale. „Nautisin väga aega, kui võtsin hetke puhkamiseks Kuubal. See oli väga tore, sest seal pole enamikes kohtades internetti. Mina ei saanud kedagi kätte ja keegi ei saanud mind kätte. See on võib-olla ideaalne hetk, et oled sundolukorras mitte midagi tegemas ja pead ajuarvuti kinni panema.”