World Class Baltikumi finaalFoto: ARDO KALJUVEE
Inimesed
30. mai 2019, 19:12

GALERII | Baltimaade parimana sõidab baarmenide maailmameistrivõistlustele Glasgow's Risto Säinas

Sel aastal toimus esimest korda Tallinnas maailma kuulsaima baarmenite võistluse World Class Baltikumi finaal, kus lõppvoorus kindlustas endale esikoha ja pääsu sügisel Šotimaal Glasgow's toimuvale rahvusvahelisele kokteilivõistlusele Risto Säinas restoranist Mon Repos.

Sel nädalal sai Balti jaama turul asuvas Humalakojas avalöögi World Class kokteilivõistluse neljas hooaeg Eestis. Eesti, Läti ja Leedu 30 parimat baarmeni võistlesid kahel päeval Baltikumi meistritiitli nimel, et pääseda ülemaailmsele finaalvõistlusele Šotimaal Glasgow's.

Eestit esindasid eile õhtul Balti jaama turul Humalakojas toimunud lõppvoorus Kadrian Possul (Parrot Minibar), Kirils Drobunins (Sigmund Freud) ja Risto Säinas (Mon Repos), kellest viimane edestas finaalis ka Läti ja Leedu parimaid.  

„Võiduks on vaja kiirust, täpsust, loovust ja isikupära. Eestlane on oma olemuselt vaikne, aga baarmeni iseloom on see, mis jääb inimestele rohkem meelde kui joogid. Mul on tugev seos köögimaailmaga, millega erinesin konkurentidest. Kasutasin kokteilide maitsenüanssides seda, mida olen õppinud kokkadelt,“ lausus restorani Mon Repos baarmen Risto Säinas.  

World Class on rahvusvaheline kokteilisegamise maailmameistrivõistlus, kus osalevad parimad baarmenid üle maailma. 28. mail asus Humalakojas oma riigi parima baarmeni tiitli nimel võistlustulle 30 kokteilimeistrit Eestist, Lätist ja Leedust. 29. mail jätkas võistlemist üheksa finalisti, kelle seast selgus Baltimaade parim, kes sõidab Šotimaale Glasgow'sse ülemaailmsele World Class 2019 finaalvõistlusele. World Class annab baarmenile ainulaadse võimaluse tutvuda maailma tippbaarmenitega ja jõuda nende tasemeni.

„Esimest korda toimus lisaks rahvuslikule eelvoorule Tallinnas ka World Class kokteilivõistluse Baltikumi finaalvõistlus. Fookuses on Baltimaade maitsetrendid ja Šotimaa teemaline lõppvoor. Poolfinaalides pidi pakkuma uusi tõlgendusi klassikalisest highball-klaasis viskikokteilist ning seitsme minutiga serveerima kohtunikele kaks kokteili, mis mängivad tsitruselise noodiga. Üks finaali väljakutsetest oli leida turult ettenähtud 15 euro ja poole tunniga sobivad koostisosad, et kokteilidega näidata žüriile Baltikumi juuri ja maitseid,“ selgitas võistluse korraldaja, Prike World Class Brand Ambassador Andrei Kazakov.

Eesti eelvooru peakohtunik oli Jennifer Le Nechet, kes võitis 2016. aastal esimese naisbaarmenina World Class ülemaailmse finaalvõistluse. „Hindan nii kokteilide maitset kui esitlust, aga ka isikupära ning loojutustamist jookide serveerimisel. Võistluses peegelduvad kokteilimaailma trendid nagu plastiku- ja jäätmevaba jookide serveerimine või kohaliku tooraine kasutamine,“ ütles prantslasest žüriiliige.

World Class võistlus toimus esmakordselt 2009. aastal ja selles on aastate jooksul osalenud rohkem kui 250 000 baarmeni enam kui 60 riigist. Eesti liitus võistlusega 2016. aastal, 2017. aastal lisandusid osalejate hulka ka Läti ja Leedu baarmenid.

World Classi kohalikus eelvoorus võisid osaleda kõik baarmenid üle Eesti. Võistlusel pidid osalejad poole aasta jooksul läbima erinevaid meistriklasse ning töötama oma kodubaari jaoks välja kokteilide erimenüü. Igast Balti riigist valiti välja kümme parimat baarmeni, kes võistlesid omavahel 28. ja 29. mail Tallinnas Humalakojas. 29. mail selgus lõppvoorus Baltimaade parim baarmen, kes sõidab septembris Šotimaale Glasgow'sse ülemaailmsele World Class 2019 finaalvõistlusele.