MUHE SELL: Franco Gatti tavatses laval nalja heita, kuid enam ta seda ei suuda.Foto: Teet Malsroos
Inimesed
30. mai 2019, 18:55

RICCHI JA POVERI LEGENDAARNE LIIGE: poeg suhtleb minuga teispoolsusest! (1)

„Rääkisin ühes telesaates signaalidest, mida kadunukesed meile teispoolsusest saadavad. Stuudiost lahkudes leidsin põrandalt sule, mis peaks tähistama lahkunu kohalolekut. Nii mina kui ka teised inimesed olime sellest kokkusattumusest šokeeritud,“ tunnistas Itaalia menubändi Ricchi ja Poveri asutaja Franco Gatti (76) telesaates „Storie Italiane“.

Armas kadunuke, kes Franco Gatti arvates temaga ühendust proovib saada, on kuus aastat tagasi siitilmast lahkunud poeg Alessio. 23aastane noormees leiti 2013. aasta veebruaris perekonna kodust surnuna. Politsei hinnangul võis Alessio võtta narkootikumide üledoosi, kuid isa Franco ja ema Stefania lükkasid need kuuldused ümber. Nad teadsid, et poeg oli mõnuainete tarvitamisele kategooriliselt vastu.

Siiski tegi ekspertiis kindlaks, et noore mehe elutee lõpetas narkootikumide pruukimine (nende hulgas nii kokaiin kui ka heroiin) koos viinaga. See oli esimene kord, kui Alessio narkootikume proovis, ning nagu võib eeldada, põhjustas surma mõnuainete kogenematu tarbimine.

Franco ja Stefania sõnul oli poja elus raske aeg – maaklerina elatist teeninud Alessiol oli mitu tehingut nihu läinud ning armastatu purustas ta südame.

„Olin veendunud, et poeg ei tarvita keelatud aineid. Mind ei lohuta praegu mitte miski – kui ainult see, mil moel on lähedased mind toetanud,“ kommenteeris Franco ajalehele Corriere della Sera. „Alessio tahtis ilmselt mõneks ajaks tegelikkusest irduda ja patareisid laadida. Samas polnud tema keha narkootikumidega harjunud ega suutnud neid seedida. Ta maksis selle eest kallist hinda.“

Poja surm sundis lavaelust loobuma

Kuus aastat pärast traagilist kaotust avaldasid Franco ja Stefania, et poeg suhtleb nendega ikka veel. „Stefania ärkab tihti keset ööd üles, istub laua taga ning hakkab läbi une midagi kirjutama,“ rääkis Franco saates „Storie Italiane“.

Ta oli nõus lugema ka ühe teksti ette: „On palju selliseid inimesi nagu mina, kes ei saanud maakerale sedavõrd kauaks jääda, sest meie jaoks ei oldud lihtsalt valmis. Kunagi saame tagasi tulla ja antud ülesannet jätkata. Meie, erilised olendid, kohtume kunagi. Me oleme noored ja näeme valgust enda ees. Meile on ka siin antud ülesandeid ning üks neist on püsida teie lähedal. Põhjustasin teile kohutavat valu ning minu viis seda kompenseerida on saata teid igal sammul.“

Kuigi legendaarne ansambel Ricchi ja Poveri astub laupäeval Haapsalus üles, siis Franco Gattit enam laval ei näe. Praeguseks on triost saanud duo, sest Franco otsustas poja surma tõttu lavakarjäärist loobuda. „Pärast Alessio surma on mu elu muutunud. Ma olen teine inimene. Tavatsesin laval nalja visata, naerda oma vuntside või nina üle, kuid praegu tunnen, et ei taha seda enam teha,“ ütles ta. Nüüdseks 52 aastat lavalaudu tallanud Ricchi ja Poveri kaasliikmed Angelo ja Angela võtsid Franco otsuse vastu mõistvalt.

VAREMGI EESTIS ESINENUD: Lugudega „Mamma Maria“ ja „Sara Perche Ti Amo“ ka eestlaste südamesse laulnud Ricchi ja Poveri esinesid viimati Eestis 2012. aastal. Foto: Teet Malsroos